Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Známa fotografka Annie Leibovitzová má narodeniny

Na archívnej snímke Annie Leibovitz. Foto: TASR/AP

Medzi kontroverzné snímky Leibovitzovej sa zaradili fotografie herečky Whoopi Goldbergovej vo vani plnej mlieka, či nahej tehotnej Demi Moorovej.

Waterbury/Bratislava 2. októbra (TASR) - Legendárna americká fotografka Annie Leibovitzová je známa svojimi dramatickými, nepredvídateľnými a ikonickými portrétmi známych osobností. Dokázala však aj zdokumentovať vojnovú apokalypsu v Sarajeve a Rwande. V utorok 2. októbra má fotografka, ktorú preslávila snímka Johna Lennona urobená v deň kedy bol zavraždený, 70 rokov.

"Mojím veľkým učiteľom bol David Hockney, obdivovala som jeho koláže. Keď fotíte, ste obmedzení formátom – buď fotíte na výšku, alebo na šírku, ale to je celé, viac už sa vám do fotky nezmestí. David ma inšpiroval v tom, že kolážami sa hraníc môžete zbaviť," povedala Annie Leibovitzová.

Anna-Lou Leibovitzová, známa pod umeleckým menom Annie Leibovitzová sa narodila 2. októbra 1949 vo Waterbury (Connecticut, USA) do rodiny vojaka a tanečnice. Rodina žila istý čas na Filipínach.

V roku 1967 sa zapísala na umelecký inštitút v San Franciscu, študovala maľbu a venovala sa vo večerných kurzoch aj fotografii. "Maľovanie pre mňa bolo abstraktné a izolovalo ma. Fotografovanie bolo pravým opakom – dostalo ma von medzi ľudí a do reálneho života," uviedla Leibovitzová.

Budúca fotografka potom vystriedala niekoľko zamestnaní. Začiatkom 70. rokov priniesol hudobný časopis Rolling Stone jej prvé snímky a o tri roky neskôr sa stala jeho dvornou fotografkou. Mladá umelkyňa nasmerovala v tom čase svoju energiu na jedinečnú prezentáciu známych osobností rockovej hudby. V roku 1975 zdokumentovala šesťmesačné turné skupiny Rolling Stones po Severnej Amerike. Počas neho nafotila niekoľko nezabudnuteľných fotografií gitaristu Keitha Richardsa a speváka Micka Jaggera. Ako posledná fotografka nafotila v roku 1980 Johna Lennona a Yoko Ono - len niekoľko hodín pred Lennonovou smrťou a táto fotografia sa zaradila medzi najslávnejšie vôbec.

Zámerom fotografky bolo zobraziť manželský pár ako dvojakt. Yoko Ono však nesúhlasila s jej návrhom, preto fotografka vymyslela nápaditejšiu kompozíciu fotky, ktorá bola neskôr po smrti umelca nespočetnekrát publikovaná.

V roku 1983 Annie Leibovitzová redakciu Rolling Stone opustila a nastúpila ako fotografka do magazínu Vanity Fair. Podľa vlastných slov ju k tomu viedla túžba fotografovať nielen spevákov a kapely, ale aj rôzne iné osobnosti, na čo mala vo Vanity Fair množstvo príležitostí.

Leibovitzová trávila zvyčajne celé dni sledovaním každodenného života svojich klientov a pracovala na tom, aby boli ich portréty jedinečné a osobité, pričom každá fotografia bola zhotovená technicky v profesionálnej kvalite. Jej komerčné snímky boli skôr dramatické a inscenované ako neformálne, čo osobnosti oceňovali.

Medzi kontroverzné snímky Leibovitzovej sa zaradili fotografie herečky Whoopi Goldbergovej vo vani plnej mlieka, či nahej tehotnej Demi Moorovej.

V roku 1991 sa stala Leibovitzová prvou ženou fotografkou, ktorá sa predstavila v Národnej galérii vo Washingtone. Fotografovala aj britskú kráľovnú Alžbetu II. i rodinu bývalého prezidenta USA. Na fotografii pózovali Barack Obama s manželkou Michelle so svojimi dcérami, Sashou a Maliou v Zelenej miestnosti Bieleho domu vo Washingtone, D.C.

Sama Annie Leibovitzová dlho nemala vlastnú rodinu a o svojej práci tvrdila, že je jej dieťaťom. Zmena nastala neskôr. V roku 2001 vznikla "coververzia" snímky Demi Moorovej s bruškom, na ktorej je zachytená sama fotografka. Annie Leibovitzová sa až vo svojich 52 rokoch totiž stala matkou. K prvému dieťaťu neskôr pribudli aj dvojčatá, ktoré vynosila náhradná matka.

Spojenými štátmi putovala retrospektívna výstava Annie Leibovitzovej "A Photographer's Life 1990-2005" (Život fotografky 1990-2005). Dokumentárny portrét americkej fotografky s názvom Annie Leibovitz: Life Through A Lens (Annie Leibovitzová: Život cez objektiv) nakrútila jej mladšia sestra Barbara Leibovitzová v roku 2006.