Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Magazín

Sociologička Z. Kusá sa zapísala do povedomia témou chudoba v SR

Ilustračné foto Foto: TASR

Predstavila Tieňovú správu o chudobe a sociálnom vylúčení v Slovenskej republike, ktorá bola alternatívou k oficiálnym štatistikám a ukazuje chudobu z pohľadu ľudí, ktorí sú v ťažkej situácii.

Bratislava 17. apríla (TASR) - Známa sociologička Zuzana Kusá sa narodila 17. apríla 1957 v Bratislave. Dnes má 60 rokov.

Po štúdiu na Katedre sociológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského (FiF UK) bola v roku 1980 promovaná. Absolvovala študijný pobyt (1980-1982) na Katedre sociológie FiF UK Bratislava a získala titul PhDr. V rokoch 1982 až 1985 bola na študijnom pobyte v Ústave filozofie a sociológie Slovenskej akadémie vied (ÚFS SAV) na Oddelení sociológie vidieka. V rokoch 1987 až 1990 absolvovala internú ašpirantúru na ÚFS SAV. Názov jej kandidátskej dizertačnej práce bol Biografický prístup v sociológii. Súčasťou jej dizertačnej práce bola aj kapitola Životné histórie mladých nezávislých intelektuálov. V roku 1991 získala vedecký titul Csc. V Sociologickom ústave SAV pracuje od roku 1992 ako samostatná vedecká pracovníčka.

Zuzana Kusá je spoluautorkou monografie Politická zmena v spoločenskej rozprave, editorkou viacerých zborníkov a autorkou štúdií publikovaných najmä v časopise Sociológia a v domácich a zahraničných zborníkoch. Bola vedúcou projektu VEGA (Vedecká grantová agentúra) Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky a SAV: Súčasné trendy v analýze kvalitatívnych údajov a jeho life-history sub-projektu: Dvadsiate storočie v rodinách slovenskej inteligencie (1991-1994). Viedla grantový projekt VEGA č.2/2017/95: Funkcie sociálnych sietí vo vývoji možností sociálnej mobility a v periódach sociálneho úpadku (1995-1997). V rokoch 1995 až 1997 viedla slovenskú časť medzinárodného projektu J. Szalai Social History of Poverty in Central Europe. V rokoch 1998 až 2000 viedla projekt VEGA č.2/5132/98: Kolektívne predstavy, zdravý rozum a sociologická analýza: pokus o reflexívnu sociológiu.

Bola na čele kolektívu, ktorý v roku 2012 na pôde Ústrednej knižnice Slovenskej akadémie vied (SAV) v Bratislave predstavil Tieňovú správu o chudobe a sociálnom vylúčení v Slovenskej republike. Správa bola alternatívou k oficiálnym štatistikám a ukazuje chudobu z pohľadu ľudí, ktorí sú v ťažkej situácii.

Je aktivistkou Slovenskej siete proti chudobe, ktorá napr. v roku 2014 zorganizovala konferenciu k záverom projektu Európska sieť minimálneho príjmu (EMIN). Je členkou medzinárodného hodnotiaceho Meta-Panelu, ktorý v roku 2016 ustanovilo Predsedníctvo SAV, aby zhodnotilo úroveň výskumu v SAV.

Spoločnosť Prometheus udelila Zuzane Kusej čestný titul Humanistka roka 2012 za dlhodobý dôraz na ľudsko-právne hľadiská a výrazne humanistický, tolerantný a integrujúci prístup vo vystúpeniach interpretujúcich sociálnu a spoločenskú realitu slovenskej spoločnosti.