Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Zomrel Geoffrey Wellum, najmladší pilot z bitky o Britániu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Geoffrey Wellum mal iba 18 rokov, keď ho v lete 1940 poslali bojovať proti nacistickej Luftwaffe na oblohe nad južným Anglickom.

Londýn 20. júla (TASR) - Najmladší pilot stíhačiek Spitfire, ktorý sa aktívne zúčastnil na bitke o Britániu, Geoffrey Wellum, zomrel vo veku 96 rokov. Informovala o tom v piatok spravodajská stanica Sky News.

Wellum mal iba 18 rokov, keď ho v lete 1940 poslali bojovať proti nacistickej Luftwaffe na oblohe nad južným Anglickom. Wellum, ktorý bol zároveň veliteľom leteckej jednotky, zomrel vo svojom dome v regióne Cornwall.

Počas vojny sa zúčastnil na leteckých bojoch zblízka nad Londýnom a priľahlými oblasťami. Hrdinstvo pilotov Kráľovského letectva (RAF) inšpirovalo aj vtedajšieho britského premiéra Winstona Churchilla k výroku: "Ešte nikdy v dejinách ľudských konfliktov nevďačilo tak veľa ľudí za život tak málo ľuďom."

Wellum počas vojny skončil so 146 letovými hodinami. Wellum zostal v RAF do roku 1960 a neskôr napísal bestseller o svojich skúsenostiach vojnového pilota. Kniha s názvom "First Light" vyšla v roku 2002.