Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

SMUTNÁ SPRÁVA: Zomrel legendárny bubeník

Na snímke Hal Blaine. Foto: Wikipédia

Hral napríklad v takých skladbách ako Be My Baby od The Ronettes, Bridge Over Troubled Water od Simona a Garfunkela či Strangers In The Night Franka Sinatru.

New York 12. marca (TASR) - Vo veku 90 rokov zomrel v pondelok uznávaný americký bubeník Hal Blaine, ktorý hral v desiatkach hitov od mnohých interpretov, či už to boli Frank Sinatra, Elvis Presley, John Lennon, alebo kapela The Beach Boys. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Hal Blaine, rodným menom Harold Simon Belsky, sa narodil 5. februára 1929 v meste Holyoke v americkom štáte Massachusetts.

V priebehu svojej kariéry pôsobil ako štúdiový hudobník a bol členom skupiny hráčov s názvom The Wrecking Crew. Zaraďovaný bol do tzv. prvej ligy bubeníkov.

Blaine bol bubeníkom s rekordným počtom nahrávok - údajne ich vzniklo viac ako 35.000. Počet singlov dosiahol približne 6000.

"Niet pochýb o tom, že psychická a fyzická kondícia kráčajú ruka v ruke. Zdá sa mi, že môj denný jogging pomáha asi najviac. Tesne pred hraním mi postačí desať minút cvičenia paličkami na mäkkom povrchu (vankúšik). Fyzickú kondíciu považujem za najdôležitejšiu. Keď niet fyzickej sily, nie je ani mentálna. A ešte za veľmi dôležité považujem aj nájsť si vyváženosť medzi bubnovaním a civilným životom," vravieval Blaine.

Veterán šoubiznisu, ktorého služby využívali také hviezdy hudobného neba ako Elvis Presley, Beach Boys, Simon a Garfunkel, Frank Sinatra či Count Basie, bol v roku 2000 uvedený do Rokenrolovej siene slávy. Hitmi sa stali skladby, v ktorých hral, ako Be My Baby od The Ronettes, Bridge Over Troubled Water od Simona a Garfunkela, Strangers In The Night Franka Sinatru či pieseň Nancy Sinatrovej These Boots Are Made For Walkin.

Cenu za celoživotné dielo získal Hal Blaine na 60. ročníku udeľovania cien Grammy, ktorý sa konal 28. januára 2018 v Madison Square Garden v New Yorku spolu s takými hudobnými velikánmi, ako boli Neil Diamond, funková skupina The Meters a producentka Emmylou Harrisová, ktorá spolupracovala s Bobom Dylanom a Bruceom Springsteenom.