Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Zomrel nemecký architekt Speer, jeho otec bol Hitlerovým ministrom

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Vypracoval aj projekty na štadióny v Katare, kde sa v roku 2022 budú konať futbalové majstrovstvá sveta.

Berlín 17. septembra (TASR) - Vo veku 83 rokov zomrel v piatok vo Frankfurte nad Mohanom nemecký architekt a urbanista Albert Speer junior, ktorý bol tvorcom viacerých významných projektov. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

Jeho otec, starý otec i prastarý otec boli architektmi. Otec - Albert Speer - bol obľúbeným architektom nacistického vodcu Adolfa Hitlera a neskôr, počas druhej svetovej vojny, pracoval ako minister vyzbrojovania a vojenskej výroby.

Speer mladší vyštudoval architektúru v Mníchove. Svoje prvé medzinárodné ocenenie získal v roku 1964, keď otvoril aj vlastnú architektonickú kanceláriu, ktorá sa neskôr okrem iného podieľala na projekte sídla Európskej centrálnej banky vo Frankfurte či výstaviska Expo 2000 v nemeckom Hannoveri. Vypracoval aj projekty na štadióny v Katare, kde sa v roku 2022 budú konať futbalové majstrovstvá sveta.

V roku 1977 sa stal profesorom urbanistického plánovania na technickej univerzite v Kaiserslauterne.

Speer starší bol oddaným nacistom. Jeho najvýznamnejším dielom bol areál so štadiónom na Zeppelinfielde v Norimbergu. Medzi ďalšie významné realizácie patrila stavba Nové ríšske kancelárstvo, ale aj plán na prestavbu Berlína s veľkou halou – najväčšou stavbou sveta -, ktorý vychádzal z pôvodných skíc Adolfa Hitlera. Po druhej svetovej vojne bol Speed starší norimberským tribunálom odsúdený na 20 rokov väzenia.