Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Zomrela oscarová herečka Celeste Holmová

Celeste Holmová Foto: TASR/AP Photo

Celeste Holmová podpísala v roku 1946 zmluvu s hollywoodskym štúdiom 20th Century Fox a objavila sa vo svojom prvom filme Three Little Girls.

New York 16. júla (TASR) - Vo veku 95 rokov zomrela v nedeľu vo svojom byte v New Yorku americká oscarová herečka Celeste Holmová. Skonala "v pokoji doma vo svojej posteli, obklopená svojím manželom, priateľmi a rodinou", povedala jej neter Amy Phillipsová spravodajskej televízii CNN.

Holmová vyštudovala herectvo na univerzite v Chicagu. Ako 19-ročná debutovala na Broadwayi. V roku 1946 podpísala zmluvu s hollywoodskym štúdiom 20th Century Fox a objavila sa vo svojom prvom filme Three Little Girls.

Jej tretí film Džentlmenská dohoda (Gentleman's Agreement, 1947) jej v roku 1948 priniesol Oscara pre najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe a tiež Zlatý glóbus. Nominovaná na Oscara bola ešte dvakrát po sebe za filmy Come to the Stable (1949) a Všetko o Eve (All About Eve, 1950).

V ďalších filmoch sa objavovala po boku hviezd. Napríklad v komédiách The Tender Trap (1955) a Vznešená spoločnosť (1956) si zahrala spolu s Frankom Sinatrom.

Nepohrdla ani seriálmi. Diváci ju mohli vidieť v tituloch Falcon Crest, Columbo, Promised Land, Love Boat či V uliciach San Francisca.

Pred smrťou stačila nakrútiť ešte filmy Driving Me Crazy a College Debts.

Dva dni pred úmrtím prekonala Holmová srdcový infarkt. Herečka bola päťkrát vydatá. S hercom Wesleym Addym žila od roku 1961 až jeho smrti v roku 1996. Posledným manželom bol Frank Basil, ktorého si zobrala v roku 2004. Bola matkou dvoch synov. Aktívne sa venovala charite a uviedli ju do American Theatre Hall of Fame.