Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Magazín

Zverejnili prvé zábery z dokumentu o K. Vémolovi

Na archívnej snímke český Karlos Vémola. Foto: TASR - Jakub Kotian

Film príde do slovenských kín v januári 2024.

Bratislava 23. augusta (TASR) - Dvojica režisérov Michal Samir a Šimon Šafránek dokončuje celovečerný dokumentárny film o českom zápasníkovi MMA Karlosovi Vémolovi. Snímka s názvom Karlos má odhaliť, aký je český bojovník mimo svetiel reflektorov. "Podľa tvorcov nejde o obyčajný medailón, ťažiaci z Karlosovej súčasnej popularity, ale o filmový portrét osobnosti, ktorá zmenila popkultúrny život v Českej republike," uvádza distribučná spoločnosť Bontonfilm.

Medzi najatraktívnejšie časti dokumentu by mali patriť unikátne zábery z Vémolovej minulosti, staré viac ako desať rokov. "Doteraz neboli nikde zverejnené," poznamenáva distribučná spoločnosť k snímke, v ktorej Michal Samir využil aj materiál z nakrúcania s Karlosom spred desiatich rokov v Londýne. "Poznáme sa už dlho, intuitívne som Karlosa začal nakrúcať pred mnohými rokmi v Londýne. Takže ho nemáme natočeného ako celebritu, ale ako skutočného chlapca z Olomouca, ktorý sa pretĺka životom," hovorí režisér.

Samir sa pozná s Vémolom takmer 15 rokov, ich vzťah umožnil tvorcom väčšiu otvorenosť a úprimnosť. Český bojovník poskytol do filmu aj archív svojich súkromných fotografií. "Je to film o extrémnom človeku v extrémnej dobe," približuje režisér. Vémolov život je podľa jeho slov fascinujúci, extrémny a úplne odlišný od toho, na čo sú diváci zvyknutí. "Náš dokument reflektuje Karlosa nielen ako bojovníka a hrdinu davov, ale aj ako otca, partnera, nežného milovníka zvierat a zároveň ako tvrdohlavého, hraničného človeka, ktorý od svojho okolia často žiada nemožné - prispôsobiť sa jeho životnému štýlu a tempu," dodal Samir.

Vémolov život bol podľa neho vždy plný priepastných protikladov a od detstva žil za hranou. Ako chlapec sa bil v uliciach Olomouca, po škole odišiel do Londýna, kde sa živil ako vyhadzovač, stal sa slávnym, išiel do väzenia a opäť sa stal slávnym. "Film je rovnako ako Karlosov život nebezpečnou jazdou, ktorá sa začína v olomouckých Hodolanoch, pokračuje cez kluby na londýnskej periférii a graduje na križovatke, na ktorej sa teraz Karlos ako človek a zápasník vo svojom veku ocitol," uzatvára Samir.

Film príde do slovenských kín v januári 2024.