Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia M.R.Štefánik

Z. Čaputová položila veniec pri pamätníku M. R. Štefánika v Paríži

Na snímke druhá sprava prezidentka SR Zuzana Čaputová položila kyticu k soche generála Milana Rastislava Štefánika pri observatóriu v Meudone v Paríži v rámci dvojdňovej návštevy Francúzska vo štvrtok 25. júla 2019. Foto: TASR/Martin Baumann

Prezidentka SR vyzdvihla Štefánikov odkaz aj pri stredajšom stretnutí s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom v Elyzejskom paláci.

Meudon 25. júla (TASR) – Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok položila veniec k pamätníku Milana Rastislava Štefánika v areáli observatória v meste Meudon v metropolitnej oblasti Paríža. Štefánik v meudonskom observatóriu, ktoré sa nachádza iba niekoľko kilometrov na juhozápad od centra Paríža, pôsobil na začiatku 20. storočia ako astronóm.

Čaputová vyzdvihla Štefánikov odkaz aj pri stredajšom (24.7.) stretnutí s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom v Elyzejskom paláci. Ako uviedla, Štefánik, ktorý tragicky zahynul pred 100 rokmi, sa pričinil sa o historicky dobré vzťahy medzi Slovenskom a Francúzskom, pričom Francúzsko zohralo dôležitú rolu aj pri vzniku ČSR.



"Odkaz generála Štefánika je dôkazom, že hlboké vnútorné vlastenectvo nie je v rozpore so silnou európskou identitou a globálnym myslením," vyhlásila Čaputová. Zdôraznila, že do Paríža prišla reprezentovať Slovensko ako krajinu, ktorá vo vysokej miere podporuje členstvo a integráciu v EÚ.

Ako ešte začiatkom tohto roka informovalo slovenské ministerstvo kultúry, SR prispeje na rekonštrukciu observatória v Meudone sumou 350.000 eur.

Čaputová: Stredná Európa blokovala iných, preto nemá vrcholný post v EÚ


Región strednej Európy nemá svojho zástupcu na vrcholných postoch orgánov Európskej únie preto, lebo tieto krajiny pri rokovaniach v Európskej rade na prelome júna a júla blokovali iných kandidátov. Uviedla to vo štvrtok slovenská prezidentka Zuzana Čaputová na záver dvojdňovej oficiálnej návštevy Francúzska.

Čaputová tak reagovala na kritiku podpredsedu Slovenskej národnej strany (SNS) Antona Hrnka, že na stredajšom stretnutí s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom mala vyjadriť nesúhlas s tým, že pri rozdeľovaní postov "nebol braný na zreteľ geografický princíp a rozhodujúce pozície si rozdelili najsilnejšie štáty".

"Blokovanie iných kandidátov zrejme neprispelo k tomu, aby sme svojho zástupcu v top postoch mali," upozornila.

Krajiny Vyšehradskej štvorky spoločne s Talianskom odmietli kandidatúru volebného lídra socialistov z májových volieb do Európskeho parlamentu Fransa Timmermansa na post predsedu Európskej komisie. K zhode na kandidatúre Timmermansa – tzv. špicenkandidáta druhej najsilnejšej strany po eurovoľbách – došlo medzi niektorými kľúčovými západoeurópskymi lídrami po tom, čo sa proti nominácii volebného lídra najsilnejších ľudovcov (EPP) Manfreda Webera angažoval francúzsky prezident Emmanuel Macron. Vypadnutie Webera však ako svoj úspech hodnotilo napríklad aj Maďarsko.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová položila kyticu k soche generála Milana Rastislava Štefánika pri observatóriu v Meudone v Paríži v rámci dvojdňovej návštevy Francúzska vo štvrtok 25. júla 2019.
Foto: TASR - Martin Baumann


V súvislosti s migráciou zas mala Čaputová podľa Hrnka zdôrazniť, že Slovensko odmieta akceptovať "trvalý prísun imigrantov z bývalých francúzskych a britských kolónií" a ich prerozdeľovanie. Otázka migrácie podľa Čaputovej nebola predmetom jej stredajšej diskusie s Macronom. "Asi je to aj tým, že migrácia nateraz nie je taký vypuklý problém – hoci z dlhodobého hľadiska to problém na riešenie určite je," povedala. "Bavili sme sa o veciach, ktoré sme považovali za akútnejšie," dodala. Ako uviedla v stredu pred rokovaním s Macronom, hovoriť mali napríklad hlbšej európskej integrácii a potrebe zavedenia ekonomických a sociálnych istôt naprieč EÚ.

Hrnko údajne očakával aj to, že Čaputová bude v rozhovore s Macronom kritizovať zásahy bezpečnostných zložiek vo Francúzsku proti protestom tzv. žltých viest, keďže tému právneho štátu otvárala na návšteve Maďarska či Poľska. "Otázky dôležitosti právneho štátu a rešpektu k právnemu štátu komunikujem vo všetkých krajinách rovnako," zdôraznila prezidentka.

Stredajšie rokovanie s Macronom označila za zoznamovacie. "To, čo vnímame rovnako a spoločne, je jednoznačná proeurópska orientácia. To znamená hlbšia integrácia, jednota EÚ – v čom možno trochu vyčnievame z priestoru V4," skonštatovala slovenská prezidentka. Dodala, že o V4 mohla v Paríži hovoriť z iného pohľadu, než ho zvyčajne majú západoeurópski politici.

Čaputová zažila nový teplotný rekord v Paríži, hovorila o klimatickej zmene



Vo francúzskej metropole Paríž zaznamenali vo štvrtok nový teplotný rekord 41 stupňov Celzia. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá bola v ten istý deň v Paríži na oficiálnej návšteve Francúzska, hovorila v tejto súvislosti o klimatickej zmene.

"Je mi naozaj extrémne teplo a myslím, že je to také symbolické, pretože veľkou debatou na tom stretnutí (s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom v stredu - pozn. TASR) boli aj klimatické zmeny, a myslím, že sa nedá cítiť silnejší alebo citeľnejší odkaz klimatických zmien ako práve dnes," skonštatovala Čaputová.

Vlna horúčav, ktorá zasiahla mnohé európske krajiny, prekonala 70-ročný teplotný rekord aj vo Francúzsku.

Teplotu 41 stupňa Celzia zaznamenali v parížskej mestskej časti Montsouris. Doterajší parížsky rekord z júla 1947 mal hodnotu 40,4 stupňa Celzia.

Teplotné rekordy namerali v stredu aj v Nemecku, Belgicku, Holandsku či Británii.

Osobitný spravodajca TASR Jaroslav Bublinec