Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia M.R.Štefánik

V ankete RTVS Najväčší Slovák predstavia v stredu M. R. Štefánika

Záber z programu RTVS Celonárodná anketa Najväčší Slovák. Foto: RTVS

Na otázku, či sú všetky informácie, ktoré o Štefánikovi verejnosť vie, pravdivé, budú hľadať odpoveď hostia v diskusii.

Bratislava 18. marca (TASR) - V rámci ankety Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Najväčší Slovák si diváci budú môcť pozrieť dokument o ďalšom nominovanom Milanovi Rastislavovi Štefánikovi. RTVS ho odvysiela v stredu 20. marca o 20.30 h. Jeho životný príbeh a profesionálnu dráhu divákom predstaví Michal Havran, nasledovať bude odborná diskusia. TASR o tom informovala Silvia Turnerová zo sekcie marketingu a komunikácie RTVS. 

Havran v dokumente predstaví miesta, ktoré sa spájajú so životom Štefánika. "Štefánik bol prvým skutočným slovenským Európanom. Bez komplexov, so vzdelaním a zvedavosťou. Preto je dôležité pripomínať, že bez ohľadu na jeho skromný pôvod dokázal sám výrazným spôsobom modernizovať slovenské myslenie," vysvetlil Havran.

Na otázku, či sú všetky informácie, ktoré o Štefánikovi verejnosť vie, pravdivé, budú hľadať odpoveď hostia v diskusii. Spolu s Havranom bude diskutovať bývalý politik Pavol Kanis a spisovateľ a historik zo Slovenskej akadémie vied Dušan Kováč. "Milan Rastislav Štefánik bol mužom železnej vôle. 'Ja sa prebijem, pretože sa prebiť chcem' – to bolo jeho životné heslo. Toto heslo vyjadrovalo jeho odhodlanie uplatniť sa vo svete, dosiahnuť pre svoju osobu vysoké ciele," priblížil Kováč s tým, že Štefánik všetky svoje sily a  schopnosti venoval zápasu za oslobodenie Slovákov a Čechov a za vytvorenie ich spoločného štátu, čo z neho robí veľkú osobnosť.

Budúci týždeň v stredu 27. marca odvysiela RTVS dokument a diskusiu venovanú Jozefovi Gabčíkovi, jeho obhajcom bude účastník SNP Vladimír Strmeň.