Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia

Berlín sa pokúša zbaviť vily po Goebbelsovi, uvažuje aj o jej zbúraní

Na snímke je vila Josepha Goebbelsa, blízko dediny Wandlitz, približne 40km severne od Berlína. Foto: TASR/AP

Goebbels dal luxusnú vilu s výhľadom na jazero Bogensee postaviť v roku 1939. Nachádza sa uprostred lesa pri mestečku Wandlitz vzdialenom asi 40 kilometrov severne od Berlína.

Berlín 3. mája (TASR) - Berlín sa snaží zbaviť vily, ktorú kedysi vlastnil šéf propagandy nacistickej Tretej ríše Joseph Goebbels. Záujemcom, ktorí navrhnú, ako tento rozľahlý pozemok v súčasnosti adekvátne využiť, ju vedenie Berlína ponúka zadarmo. TASR o tom píše podľa piatkovej správy agentúry AP.

"Komukoľvek, kto by sa chcel ujať tohto miesta, ponúkam, aby ho prevzal ako dar od Berlína," povedal vo štvrtok šéf berlínskeho rezortu financií Stefan Evers v krajinskom parlamente.

Berlín sa už viackrát bezúspešne snažil odovzdať tento schátraný a zarastený pozemok do správy nemeckej vlády alebo úradom spolkovej krajiny Brandenbursko, na ktorej území leží, aby už nemusel platiť za jeho údržbu a zabezpečenie.

Evers vo štvrtok potenciálnych záujemcov vyzval na predloženie návrhov využitia komplexu, ktoré by odzrkadľovali jeho históriu. Nepovedal však, či sa budú brať do úvahy aj návrhy súkromných osôb. "Ak sa nám to opäť nepodarí, ako už v minulých desaťročiach, Berlínu nezostane nič iné, len pristúpiť k demolácii (vily), na ktorú sme sa už pripravili," dodal.

Goebbels dal luxusnú vilu s výhľadom na jazero Bogensee postaviť v roku 1939. Nachádza sa uprostred lesa pri mestečku Wandlitz vzdialenom asi 40 kilometrov severne od Berlína.

Goebbels, ktorý žil v Berlíne so svojou manželkou a šiestimi deťmi, komplex využíval na večierky pre nacistických pohlavárov, umelcov či hercov. Údajne mu vila slúžila aj ako "hniezdočko lásky" pre jeho tajné milostné aféry.

Po druhej svetovej vojne sa pozemok s rozlohou 17 hektárov krátko využíval ako nemocnica. Potom ho prevzalo mládežnícke krídlo východonemeckej komunistickej strany, ktoré si v ňom zriadilo školiace stredisko vrátane ubytovne. Po zjednotení Nemecka v roku 1990 pozemok opäť prešiel do vlastníctva Berlína. Metropola preň však nenašla žiadne využitie.