Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia

Blinken sa stretáva s Herzogom pri presadzovaní prímeria v Gaze

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (vľavo) a izraelský prezident Isaac Herzog sa rozprávajú počas stretnutia v izraelskom Tel Avive v stredu 1. mája 2024. Foto: TASR/AP

Šéf americkej diplomacie predtým hovoril o veľmi, veľmi veľkorysom návrhu Izraela na dohodu s Hamasom. Blinken do Izraela pricestoval zo Saudskej Arábie a Jordánska.

Tel Aviv 1.mája (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken sa stretol s izraelským prezidentom Isaacom Herzogom v stredu ráno na úvod nového kola rozhovorov zameraných na dosiahnutie prímeria vo vojne v Pásme Gazy. Podľa Herzoga je prepustenie rukojemníkov zadržiavaných palestínskym islamistickým Hamasom momentálne najvyššou prioritou, informuje TASR podľa agentúry DPA.

"Sme odhodlaní dosiahnuť prímerie, ktoré privedie rukojemníkov domov, a dosiahnuť to teraz. Jediný dôvod, prečo by sa to nepodarilo, je kvôli Hamasu," povedal Blinken. Podľa jeho slov je na stole návrh prímeria.

"Aj keď pracujeme s neoblomným odhodlaním dosiahnuť prímerie, ktoré privedie rukojemníkov domov, musíme sa zamerať aj na ľudí v Gaze, ktorí trpia krížovou paľbou Hamasu. Aby získali pomoc, ktorú potrebujú – jedlo, lieky, vodu, prístrešie – to je tiež veľmi dôležité v našej mysli a pri práci, ktorú robíme," dodal. O týchto otázkach bude Blinken neskôr rokovať aj s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom v Jeruzaleme.

Šéf americkej diplomacie predtým hovoril o "veľmi, veľmi veľkorysom" návrhu Izraela na dohodu s Hamasom. Blinken do Izraela pricestoval zo Saudskej Arábie a Jordánska.

V rámci sprostredkovateľského úsilia vyjednávačov v Káhire sa teraz očakáva odpoveď Hamasu. Izrael oznámil rýchly začiatok svojej kontroverznej ofenzívy v meste Rafah na juhu Pásma Gazy, ak sa nedosiahne dohoda.