Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Británia a Južná Kórea podpísali dohodu o kontinuite obchodu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Hodnota vzájomného obchodu Británie a Južnej Kórey predstavovala minulý rok 14,6 miliardy libier (15,95 miliardy eur).

Londýn 22. augusta (TASR) - Británia a Južná Kórea podpísali dohodu o "kontinuite" obchodu, ktorá umožní pokračovanie vzájomného obchodu medzi krajinami aj po odchode Británie z Európskej únie.

Dohodu, ktorú Londýn a Soul predbežne uzatvorili ešte v júni ako prvú pobrexitovú dohodu Británie s ázijskou krajinou, podpísali v Londýne britská ministerka pre medzinárodný obchod Liz Trussová a juhokórejská ministerka obchodu Yoo Myung-hee, uviedla BBC.

Hodnota vzájomného obchodu Británie a Južnej Kórey predstavovala minulý rok 14,6 miliardy libier (15,95 miliardy eur). Export ázijskej krajiny do Británie dosiahol 5,2 miliardy libier. Štvrtá najväčšia ekonomika Ázie vyváža do Británie najmä autá a lode. Naopak, najviac dováža ropu, autá a whisky.

Najnovšia dohoda, ktorá začne platiť po brexite stanovenom na 31. októbra, sa od súčasnej dohody o voľnom obchode medzi Južnou Kóreou a Európskou úniou prakticky nelíši. Ako Trussová po podpise uviedla, dohoda umožní britským firmám, ako sú napríklad automobilky, pokračovať v obchode za podmienok, aké platia v súčasnosti, pričom firmy budú môcť využiť aj výhody, ktoré predstavuje odchod z EÚ.

Do dnešných dní podpísala Británia 13 dohôd o kontinuite obchodu s 38 krajinami. Okrem Južnej Kórey takéto dohody už britská vláda podpísala napríklad aj s Nórskom, Izraelom alebo Čile.

(1 EUR = 0,91545 GBP)