Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia

Tampa a Islanders prehrávajú v 1. kole už 0:3, Černák s asistenciou

Center Floridy Panthers Steven Lorentz (18) oslavuje svoj gól proti Tampe Bay Lightning s obrancom Aaronom Ekbladom (5) počas tretej tretiny v 3. zápase série prvého kola play-off hokejovej NHL Stanley Cup, štvrtok 25. apríla 2024 v Tampa, Florida Foto: TASR/AP

Rozhodujúci gól "panterov" vo floridskom derby zaznamenal v 50. minúte Steve Lorentz, pre ktoré to bol len druhý gól v sezóne, keď sa raz presadil aj v základnej časti.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
New York 26. apríla (TASR) - Hokejisti Tampy Bay sú na pokraji vyradenia v 1. kole play off zámorskej NHL. Vo štvrťfinálovej sérii Východnej konferencie prehrali Lightning v noci na piatok aj tretí duel s Floridou, tentoraz podľahli na domácom ľade 3:5 a v sérii vedie ich súper už 3:0 na zápasy. Tampe nepomohla ani asistencia slovenského obrancu Erika Černáka, ktorý odohral vyše 20 minút a okrem jednej strely rozdal jedenásť hitov.

Rozhodujúci gól "panterov" vo floridskom derby zaznamenal v 50. minúte Steve Lorentz, pre ktoré to bol len druhý gól v sezóne, keď sa raz presadil aj v základnej časti. Po súboji pri mantineli sa dostal puk k centovi štvrtej formácie, ktorý zakončením spomedzi kruhov upravil na 4:2. Lorentza pri strele neubránil Černák. Štvrtá formácia hostí v zložení Lorentz, Nick Cousins a Kyle Okposo bola na ľade aj pri góle Brandona Montoura na 3:2. "Mal som šťastie, že som mohol tímu pomôcť gólom. Pri obmedzenom počte minút, ktoré dostávame ako formácia, musíme priniesť energiu. Táto štvrtá formácia, v ktorej sa strieda päť alebo šesť hráčov, sme radi za vzájomný úspech. Chlapci, ktorí sú mimo zostavy, sa chcú rovnako veľmi vrátiť, ale sú radi, že sa nám darí. Tak to bolo počas celého roka a to robí tento tím výnimočným," uviedol Lorentz podľa nhl.com. Okposo, ktorý uplynulých sedem sezón pôsobil v Buffale, nastúpil vo vyraďovacej časti prvýkrát od roku 2016 a pripísal si asistenciu pri Montourovom góle.

Na triumfe Floridy sa dvoma gólmi podieľal Matthew Tkachuk, skóroval aj Sam Reinhart a Montour s Lorentzom zaznamenali bilanciu 1+1. Gustav Forsling a Carter Verhaeghe dosiahol po dve asistencie. "Sme v pozícii, o ktorej sme na začiatku série mohli len snívať. Boli však úseky, v ktorých hrali naozaj dobre, a myslím si, že v prvých troch zápasoch to bolo veľmi vyrovnané. Niekoľkými famóznymi zákrokmi nás však podržal brankár (Sergej Bobrovskij)," povedal M. Tkachuk a nadviazal na neho aj tréner Paul Maurice: "Máme náskok troch zápasov, ale ja to tak necítim. Vždy som mal pocit, že všetky tieto zápasy sú neuveriteľne tesné. To budeme očakávať aj v najbližšom stretnutí."

Černák si pripísal druhú asistenciu na gól Nicka Paula v 55. minúte, keď sa po pravej strane dostal do útočného pásma, prenechal puk Anthonymu Duclairovi, našiel pre bránou Paula, ktorý nezaváhal a znížil na 3:4. Slovenský bek si pripísal prvý bod v tohtoročnej play off. V prípade vypadnutia by teoreticky mohol posilniť slovenskú reprezentáciu na májových MS v Česku.

Tampa Bay v úvode druhej časti gólmi Steven Stamkos a Tylera Motteho prvýkrát viedla v zápase počas sérii. Lightning však náskok neudržali. Podľa kapitána Stamkosa rozhodla o výsledku hra v špeciálnych tímoch: "Mali sme niekoľko presiloviek, v ktorých sme toho veľa neurobili. Nepredviedli sme takú realizáciu, na akú sme zvyknutí. Snaha tam bola v určitých aspektoch, ale chýbalo lepšie prevedenie." Tampa mala štyri početné výhody a nevyužila ani jednu. Florida nedostala ani jednu príležitosť. Štvrtý zápas je na programe opäť na ľade Tampy v sobotu o 23.00 SELČ.

Carolina zvíťazila vo Východnej konferencie nad New Yorkom Islanders 3:2 a rovnako vedie v sérii už 3:0 na zápasy. "Ostrovania" prestrieľali súpera 31:22, hostí však držal nad vodou dánsky brankár Frederik Andersen (29 zákrokov) a ich víťazný gól strelil fínsky útočník Sebastian Aho. "Prvé dve tretiny boli v poriadku a potom sme vedeli, čo príde. Dali do toho všetko. A presne to sa aj stalo. Freddie (Andersen) však predviedol niekoľko obrovských zákrokov a to rozhodlo o výsledku zápasu," skonštatoval tréner hostí Rod Brind'Amour.

Brankár Caroliny Hurricanes Frederik Andersen (vpravo) oslavuje so spoluhráčmi po 3. zápase série prvého kola play-off hokejovej NHL proti New York Islanders, štvrtok 25. apríla 2024 v Elmonte v štáte New York. Hurricanes vyhrali 3:2.
Foto: TASR/AP


Hurricanes vyšiel vstup do zápasu a v prvej tretine sa presadili obrancovia Brent Burns a Dmitrij Orlov. Ruský obranca ťažil z dobrej práce svojho krajana Andreja Svečnikova: "Našiel ma a ja som sa snažil nájsť priestor na strelu. Obranca clonil svojmu brankárovi a aj vďaka tomu to padlo do siete." Svečnikov zaznamenal dve asistencie, ale po stretnutí vyzdvihol výkon brankára Andersena. "Bol neuveriteľný. Necelých šesť minút pred koncom predviedol brilantný zákrok. Neviem, čo mám viac povedať. Bolo to veľmi dôležité. Bol pre nás najlepším hráčom a my mu veríme." Dánsky brankár spadol po súboji so súperovým hráčom na ľad, ale strelu Alexandra Romanova napriek tomu zneškodnil lapačkou.

Tréner domácich Patrick Roy urobil pred zápasom zmenu v bránkovisku a šancu dostal Iľja Sorokin. Po góle Aha na 3:1 sa však v 28. minúte rozhodol stiahnuť ho. Do bránky sa vrátil Semion Varlamov, ktorý chytal aj prvé dve stretnutia série. "Víťazíme a prehrávame ako tím, takže to nebudem rozoberať. Niekedy ako tréneri robíme zmeny, pretože cítime, že sme jednoducho chceli zmeniť momentum hry," uviedol Roy. Za Islanders sa presadili Pierre Engvall a Brock Nelson, no na prvý triumf v sérii to bolo málo. "Myslím, že sme mali naozaj dobrý začiatok. Andersen však predviedol niekoľko kvalitných zákrokov. Najmä v polovicu prvej tretiny pri šanci Noaha Dobsona. Mohlo to byť 1:1. Na oboch stranách nebolo veľa šancí. Bol to zápas play off. V tretej tretine sme mali dobrý tlak. Mali sme šance, ale nepodarilo sa nám vyrovnať," skonštatoval Roy a doplnil ho Dobson: "Je to naozaj frustrujúce. Určite je to sklamanie." Štvrtý zápas série je na programe opäť na ľade Islanders v sobotu o 20.00 SELČ.


Play off NHL - 1. kolo:



štvrťfinále Východnej konferencie - 3. zápasy:

Tampa Bay Lightning - Florida Panthers 3:5 (0:1, 2:2, 1:2)

Góly: 21. Stamkos (Hedman, Kučerov), 23. Motte (Jeannot), 55. Paul (Duclair, ČERNÁK) – 11. Tkachuk (Lundell, Verhaeghe), 30. Reinhart (Tarasenko, Montour), 37. Montour (Lorentz, Okposo), 50. Lorentz (Cousins, Forsling), 60. Tkachuk (Verhaeghe, Forsling). Brankári: Vasilevskij - Bobrovskij, strely na bránku: 29:31.

/stav série: 0:3/



New York Islanders - Carolina Hurricanes 2:3 (0:2, 2:1, 0:0)

Góly: 23. Engvall (Lee, Pelech), 38. Nelson (Palmieri, Pulock) – 5. Burns (Nečas, Teräväinen), 11. Orlov (Svečnikov, Guentzel), 28. Aho (Svečnikov, Chatfield). Brankári: Sorokin (28. Varlamov) - Andersen, strely na bránku: 31:22.

/stav série: 0:3/



Slovák v akcii:



Erik Černák (Tampa Bay) 20:28 0 1 1 0 1 0



/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/