Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

EK schválila úver pre spoločnosť Condor, nemeckú dcéru Thomas Cook

Ilustračná snímka. Foto:

Úver, rozdelený medzi spolkovú vládu a nemecký štát Hesensko, je zameraný na udržanie Condoru nad vodou.

Brusel 14. októbra (TASR) - Európska komisia (EK) schválila preklenovací úver v hodnote 380 miliónov eur pre nemeckú charterovú leteckú spoločnosť Condor, dcéru britskej cestovnej kancelárie (CK) Thomas Cook, ktorá minulý mesiac vyhlásila bankrot.

Úver, rozdelený medzi spolkovú vládu a nemecký štát Hesensko, je zameraný na udržanie Condoru nad vodou. Letecká spoločnosť chce zrušiť väzby na CK Thomas Cook a hľadá kupca.

Komisia, ktorá dohliada na hospodársku súťaž v Európskej únii, schválila v pondelok preklenovaciu pôžičku po tom, ako zistila, že neposkytne spoločnosti Condor nespravodlivú výhodu.

„Opatrenie prispeje k zabezpečeniu riadneho pokračovania služieb leteckej dopravy a zabráni narušeniam pre cestujúcich,“ píše sa v dokumente.

Šesťmesačný úver bude uhradený v splátkach „za prísnych podmienok“, uviedla Komisia. Dodala, že spoločnosť Condor bude musieť každý týždeň oznamovať stav svojej likvidity, pričom novú splátku dostane len vtedy, keď jej dôjdu peniaze.

Nemecko tiež zabezpečí, že pôžička bude splatená po šiestich mesiacoch, inak bude Condor musieť podstúpiť „komplexnú reštrukturalizáciu“ s cieľom vrátiť sa k dlhodobej životaschopnosti, dodala EK.

Tieto podmienky „znížia na minimum potenciálne riziko porušenia pravidiel hospodárskej súťaže,“ uzavrela Komisia.

Condor má celkovo 4900 zamestnancov. Spoločnosť teraz rokuje s potenciálnymi kupujúcimi.