Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia

Erdogan: Stiahnutie 1000 vojakov USA zo severu Sýrie je pozitívne

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Agentúra AFP pripomína, že Turecko už šiesty deň pokračuje v ofenzíve proti kurdským silám v severnej Sýrii a ovládlo dve kľúčové mestá - Tal Abjad a Ras al-Ajn.

Istanbul 14. októbra (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok uvítal oznámenie Washingtonu, že sťahuje 1000 vojakov zo severu Sýrie.

"Je to pozitívny prístup," povedal Erdogan novinárom v súvislosti s nedeľňajším vyhlásením šéfa Pentagónu Marka Espera.

Agentúra AFP pripomína, že Turecko už šiesty deň pokračuje v ofenzíve proti kurdským silám v severnej Sýrii a ovládlo dve kľúčové mestá - Tal Abjad a Ras al-Ajn.

Erdogan povedal, že očakáva stiahnutie kurdských síl i z ďalších kľúčových miest, napríklad z Manbidžu. "Keď bude Manbidž evakuovaný, nevojdeme tam ako Turecko," uviedol s tým, že vrátiť by sa tam mala pôvodná arabská populácia. Turecko chce podľa neho zaistiť jej návrat a bezpečnosť.

Taktiež uvítal "pozitívny prístup" Ruska a uviedol, že Moskva zrejme nebude klásť prekážky pri ofenzíve na ďalšie dôležité mesto Kobané.

Erdogan opäť kritizoval západných spojencov, ktorí ostro odsúdili túto operáciu. Medzi tými, ktoré zastavili dodávky zbraní do Turecka, sú aj Francúzsko, Nemecko a Taliansko.

"Koho budete podporovať? Svojich spojencov z NATO alebo teroristov? Nevedia odpovedať. Nie je možné pochopiť cieľ a dôvod toho, čo robia," uviedol. "Uvažujem - je to preto, lebo Turecko je jedinou krajinou v NATO s moslimským národom?" dodal turecký prezident.

Turecko od stredy podniká inváziu na území severovýchodnej Sýrie. Tvrdí pritom, že je zameraná len na extrémistov z Islamského štátu a na kurdské milície, ktoré sú podľa Ankary napojené na zakázanú Stranu kurdských pracujúcich (PKK).

Cieľom je vytvoriť v tomto pásme tzv. bezpečnú zónu na ochranu tureckých štátnych hraníc a následne na dané sýrske územia vrátiť sýrskych utečencov žijúcich momentálne v utečeneckých táboroch v Turecku. Sýrska vládna tlačová agentúra SANA označila tureckú operáciu za agresiu a odsúdilo ju aj svetové spoločenstvo.

Sýrski Kurdi a sýrska vláda medzičasom v nedeľu dosiahli dohodu o nasadení sýrskych jednotiek pri hranici s Tureckom s cieľom čeliť vojenskej ofenzíve Ankary.