Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia

VIDEO: J. Šikuta: Spisy na Najvyššom súde sa prideľujú transparentne

Na archívnej snímke predseda Najvyššieho súdu SR Ján Šikuta. Foto: TASR - Jakub Kotian

Zástupcovia rezortu podľa jeho slov počas kontroly žiadali kompletnú databázu informačného systému, čo podľa Šikutu nemá oporu v zákone.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 24. apríla (TASR) - Prideľovanie spisov na Najvyššom súde (NS) SR je v poriadku, spisy sú prideľované podľa pravidiel transparentnosti. Vyhlásil to predseda NS SR Ján Šikuta v reakcii na vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) po utorkovej (23. 4.) kontrole rezortu spravodlivosti na najvyššom súde. Šikuta sa voči jeho obvineniam dôrazne ohradil a kontrolu označil za arogantnú a neštandardnú.

"Musím absolútne a razantne odmietnuť, že by najvyšší súd odmietal akúkoľvek súčinnosť, a to aj vrátane súčinnosti, pokiaľ ide o pochybnosti pri prideľovaní spisov, ministerstvu spravodlivosti," doplnil. Deklaruje, že súd je kedykoľvek pripravený byť nápomocný a poskytnúť relevantnú súčinnosť v konkrétnych prípadoch, pri ktorých sú podozrenia z možného pochybenia. "Treba povedať, že pracovníci ministerstva nám odmietli povedať, o aké konkrétne spisy majú záujem," dodal.

Zástupcovia rezortu podľa jeho slov počas kontroly žiadali kompletnú databázu informačného systému, čo podľa Šikutu nemá oporu v zákone. "Nie je mysliteľné, aby ministerstvo spravodlivosti prišlo zobrať celú databázu najvyššieho súdu. (...) Sú v nej všetky spisy vrátane osobných údajov, výpovedí a všetkého, čo sa v spise nachádza," poznamenal s tým, že ako predseda súdu má istú zodpovednosť. Prístup rezortu v tejto veci podľa neho nemá obdobu.

Ubezpečil, že pokiaľ ide o prideľovanie spisov, sú prideľované podľa pravidiel transparentnosti. "Nemáme čo zatajovať a dôrazne sa ohradzujem proti obvineniam, ktoré zazneli z úst predsedu vlády," povedal. Dodal, že zápisnicu z vykonanej kontroly nepodpísal, pretože musel pre ďalšie pracovné povinnosti odísť ešte počas konania previerky. "Odišiel som o pol jednej a preto som ani nemohol podpisovať nejakú zápisnicu, ktorá sa konala o 15.00 h," ozrejmil. Zároveň apeloval na vládnych predstaviteľov, aby neuváženými a nepravdivými vyjadreniami nezasahovali do nezávislosti súdnictva.



Premiér v stredu vyzval Šikutu, aby poskytol informácie, ako sa prerozdeľovali spisy prostredníctvom informačného systému v najcitlivejších politických kauzách v rokoch 2020 až 2023. Podotkol, že zamestnanci NS SR odmietli rezortu spravodlivosti počas kontroly poskytnúť informácie, týkajúce sa systému. Kritizuje tiež, že Šikuta odmietol podpísať protokol o kontrole, čo podľa neho navodzuje zbytočné otázky o tom, čo chce NS SR skrývať.