Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia

Metsolová a Cichanovská podpísali vyhlásenie o prehĺbení spolupráce

Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová (v strede) hovorí počas slávnostného ceremoniálu pri príležitosti 20. výročia rozšírenia EÚ v roku 2004, v stredu 24. apríla 2024 v Európskom parlamente v Štrasburgu vo východnom Francúzsku. Foto: TASR/AP

Cichanovská sa poďakovala predsedníčke EP a europoslancom za poskytovanie praktickej a cielenej podpory bieloruským demokratickým silám a občianskej spoločnosti.

Brusel 3. máka (TASR) - Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová a predsedníčka Zjednoteného prechodného kabinetu Bieloruska Sviatlana Cichanovská v piatok v hlavnom meste Malty Valletta podpísali vyhlásenie o úmysle prehĺbiť vzájomnú spoluprácu. Na správu EP upozornil spravodajca TASR.

Ceremónia sa konala v Kancelárii Európskeho parlamentu vo Vallette. Metsolová uviedla, že ide o potvrdenie silného záväzku europarlamentu posilniť spoluprácu s demokratickými silami Bieloruska.

"Toto je silný signál odhodlania Európskeho parlamentu posilniť naše väzby a prejaviť našu podporu bieloruským demokratickým silám a občianskej spoločnosti v boji za slobodné, nezávislé a demokratické Bielorusko," vyhlásila šéfka zákonodarného zboru EÚ.

Pred samotnou ceremóniou Metsolová a Cichanovská diskutovali o tom, že demokratický svet musí stáť pevne a solidárne po boku demokratickej opozície Bieloruska. Zároveň vyzvali na okamžité prepustenie všetkých politických väzňov v Bielorusku. Vo väzení sa tam nachádza aj Cichanovskej manžel Siarhej, ktorý je popredným kritikom režimu prezidenta Alexandra Lukašenka.

"Bielorusko sa nestane zabudnutým kútom Európy," zdôraznila Metsolová.

Cichanovská sa poďakovala predsedníčke EP a europoslancom za poskytovanie praktickej a cielenej podpory bieloruským demokratickým silám a občianskej spoločnosti.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)