Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia

Na summite v Pchanmundžome sa bude podávať jedlo z oboch Kóreí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Lídri budú môcť jedlo zapiť aromatickým vínom s príchuťou azaliek. Na ich stole bude tiež 40-percentný destilát munbe-džu, ktorý má pôvod v KĽDR, ale v súčasnosti sa tradične dorába v Južnej Kórei.

Soul 24. apríla (TASR) - Severokórejskému vodcovi Kim Čong-unovi budú na blížiacom sa summite oboch Kóreí podávať tradičné švajčiarske jedlo rösti. Vybrali ako poctu Kimovým študentským rokom, ktoré vodca strávil vo Švajčiarsku, informovala v utorok agentúra Reuters.

Rösti, pripravovaný z hrubo nastrúhaných zemiakov, ktoré sa zapekajú alebo smažia, bude dopĺňať jedlo nengmjon - studené rezance na pchjongjanský spôsob podávané v mäsovom vývare. "Na žiadosť prezidenta Mun Če-ina budú do menu zaradené studené rezance z reštaurácie Okryu Gwan, čo Severná Kórea láskavo akceptovala," uviedol hovorca Modrého domu, sídla juhokórejských prezidentov.

Okryu Gwan, sídliaca v Pchjongjangu, je jedna z najznámejších reštaurácií v KĽDR, preslávená práve týmto chodom, a má svoje pobočky aj v Číne. Rezance pripraví tamojší šéfkuchár, ktorý za týmto účelom pricestuje do pohraničnej lokality Pchanmundžom, kde sa lídri oboch Kóreí stretnú v piatok na historickom rokovaní.

Ako pocta juhokórejskému prezidentovi Mun Če-inovi bude na slávnostnom uvítacom obede servírovaná pečená ryba svätého Petra (zeus ostnaný). Prezident totiž vyrastal v prístavnom meste Pusan.

Lídri budú môcť jedlo zapiť aromatickým vínom s príchuťou azaliek. Na ich stole bude tiež 40-percentný destilát munbe-džu, ktorý má pôvod v KĽDR, ale v súčasnosti sa tradične dorába v Južnej Kórei.

Piatkový summit je výsledkom diplomatického úsilia o rokovanie ohľadom severokórejského jadrového programu. Severokórejský vodca vstúpi na juhokórejské územie prvýkrát od konca kórejskej vojny z rokov 1950-53. Soul a Pchjongjang sú technicky stále vo vojne, pretože kórejská vojna sa skončila iba prímerím, nie mierovou zmluvou.