Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia

Rusko poprelo zapojenie sa do kyberútoku na nemeckú stranu SPD

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Koaličná SPD v júni 2023 oznámila, že e-mailové účty členov predstavenstva strany sa začiatkom toho roka stali terčom kybernetického útoku.

Moskva 3. mája (TASR) - Rusko prostredníctvom svojho veľvyslanectva v Berlíne poprelo zapojenie do vlaňajšieho kybernetického útoku na koaličnú Sociálnodemokratickú stranu Nemecka (SPD). TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Nemecko a Česko v piatok obvinili Rusko zo série nedávnych kyberútokov. Európska únia v reakcii Moskvu varovala pred dôsledkami za jej "škodlivé počínanie v kybernetickom priestore". Severoatlantická aliancia (NATO) zase vyjadrila solidaritu s napadnutými krajinami a incidenty dôrazne odsúdila.

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková oznámila, že spolková vláda na základe výsledkov vyšetrovania pripisuje skupine APT28 napojenej na ruskú vojenskú rozviedku GRU zodpovednosť za kyberútok na SPD, ku ktorému došlo začiatkom minulého roka.

Nemecká diplomacia si v súvislosti s týmto útokom predvolala chargé d'affaires ruského veľvyslanectva v Berlíne. Ambasáda v reakcii vo vyhlásení uviedla, že ruský diplomat "kategoricky odmietol ako nepodložené a neopodstatnené obvinenia, že do daného incidentu boli zapojené ruské štátne štruktúry".

Koaličná SPD v júni 2023 oznámila, že e-mailové účty členov predstavenstva strany sa začiatkom toho roka stali terčom kybernetického útoku. Útočníci využili bezpečnostné nedostatky e-mailového programu koncernu Microsoft. "Nie je vylúčené, že došlo k úniku dát z jednotlivých e-mailových účtov," uviedla vtedy hovorkyňa strany.