Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Španielsky súd zrušil európske zatykače na 6 katalánskych politikov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Carlesa Puigdemonta, ktorý sa momentálne zdržiava v Berlíne, zadržali v severonemeckej spolkovej krajine Šlezvicko-Holštajnsko 25. marca, keď prekročil dánsko-nemeckú štátnu hranicu.

Madrid 19. júla (TASR) - Sudca španielskeho najvyššieho súdu Pablo Llarena zrušil vo štvrtok európske zatykače vydané na šesticu katalánskych separatistických lídrov vrátane Carlesa Puigdemonta. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

K takémuto rozhodnutiu Llarena dospel po tom, ako nemecký súd minulý týždeň odobril vydanie bývalého predsedu katalánskej vlády Puigdemonta do Španielska pre podozrenia z trestného činu sprenevery, nie však v súvislosti so vzburou.

Za vzburu hrozí v Španielsku väzenie až do 30 rokov, zatiaľ čo sprenevera sa trestá maximálne 12 ročným odňatím slobody, spresnila agentúra AP.

Sudca Llarena v štvrtkovom verdikte uviedol, že vrchný súd nemeckej spolkovej krajiny Šlezvicko-Holštajnsko nebral v rozsudku ohľad na skutky, ktoré mohli narušiť španielsky ústavný poriadok a vychádzal z "chybnej pozície".

Okrem zrušenia európskeho zatykača voči Puigdemontovi zrušil Llarena i zatykače vydané na päticu ďalších katalánskych separatistických politikov zdržujúcich sa v zahraničí - Antoniho Comína, Meritxell Serretovú, Lluísa Puiga, Claru Ponsatíovú a Martu Rovirovú.

Carlesa Puigdemonta, ktorý sa momentálne zdržiava v Berlíne, zadržali v severonemeckej spolkovej krajine Šlezvicko-Holštajnsko 25. marca, keď prekročil dánsko-nemeckú štátnu hranicu. Vracal sa vtedy motorovým vozidlom zo Škandinávie do Belgicka, kam sa uchýlil po zosadení svojej vlády.

Španielsko vydalo európsky zatýkací rozkaz na jeho osobu a žiadosť o jeho extradíciu pre obvinenia zo vzbury a sprenevery štátnych financií. Obvinenia súvisia s vlaňajším októbrovým referendom katalánskej regionálnej vlády o nezávislosti od Španielska. Separatistami kontrolovaný regionálny parlament následne jednostranne vyhlásil nezávislosť. Vláda v Madride referendum o nezávislosti Katalánska odmietla s tým, že ústava hovorí o nedeliteľnosti krajiny.

Puigdemont a niekoľkí ďalší členovia vtedajšej katalánskej vlády následne ušli zo Španielska, aby sa vyhli zatknutiu.