Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 3. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 3. mája 2024 - 17.45 h.



Bratislava - Slobodné médiá a demokracia sú od seba neoddeliteľné. Zastrašovanie médií a snaha o ich politické ovládnutie k demokracii nepatrí. Akceptovať nemožno ani útoky na novinárov, zvlášť od ľudí s mocou v rukách. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová pri príležitosti Svetového dňa slobody tlače.

na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Foto: TASR Martin Baumann


Bratislava - Poslanci národnej rady ukončili dnešné rokovanie návrhom uznesenia k členstvu Slovenska v Európskej únii. Počas dňa prerokovali aj viaceré poslanecké návrhy. Do lavíc sa vrátia v utorok 7. mája o 9.00 h. Keďže dnes nehlasovali, v utorok o 11.00 h by mali rozhodnúť o viacerých doteraz prerokovaných návrhoch.



Bratislava - Slovenská republika sa aktívne zúčastní na konferencii o mieri na Ukrajine, ktorá sa uskutoční 15. a 16. júna vo Švajčiarsku. Slovensko by mal zastupovať premiér Robert Fico.



Bratislava - Minister obrany SR Robert Kaliňák sa poďakoval španielskej ministerke obrany Margarite Roblesovej Fernándezovej za príspevok jej krajiny do Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO na Slovensku. Ocenil tiež rozhodnutie španielskej strany v júli prevziať od Českej republiky velenie tohto bojového zoskupenia. Urobil tak počas ich spoločnej návštevy Centra výcviku Lešť, kde španielsky kontingent pôsobí.



Bratislava - Reedukačné centrá v Bystričanoch a Trstíne sa zatvoria. Deti by mali byť do konca júna premiestené do iných zariadení. Avizoval to minister Tomáš Drucker. Predstavil aj konkrétne kroky systémových opatrení pre zlepšenie situácie v reedukačných centrách na Slovensku. Ide napríklad o zriadenie SOS linky či preškolenie personálu.

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker (Hlas-SD).
Foto: TASR Jaroslav Novák


Bratislava - Slovenská republika uzavrela zmier s obeťami policajnej akcie vo Vrbnici z roku 2015. Dostanú finančné odškodnenie. Pred Európskym súdom pre ľudské práva namietali porušenie ich ľudských práv.



Bratislava - Opozícia vyčíta vládnej koalícii prístup k médiám aj pripravované legislatívne kroky. Viní ju z prepadu Slovenska v rebríčku slobody tlače, v ktorom skončilo na 29. priečke zo 180 krajín a pohoršilo si o 12 miest. Hodnotenie vyplýva zo správy organizácie Reportéri bez hraníc.



Bratislava - Železničná spoločnosť Slovensko spustila sezónnu linku z Bratislavy do Chorvátska. Prvý vlak v tohtoročnej sezóne odišiel z Bratislavy do Splitu dnes popoludní. Vlaky po novom vyrážajú zo stanice Bratislava-Nové Mesto a do Rakúska idú cez Petržalku. Pre uzáveru trate cez Marchegg budú autovozne pripojené až vo Viedni.



Bratislava - Od začiatku roka 2024 bolo na Slovensko dovezených z cudziny takmer 21.000 jazdených áut. Import jazdených automobilov sa v apríli medziročne zvýšil o 453 kusov na 5443 osobných vozidiel.



Bratislava - Na rozdiel od nových európskych pravidiel by v súčasnosti platné národné výdavkové limity vyžadovali konsolidáciu verejných financií Slovenska už v tomto roku. Upozornila na to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť.



Bratislava - Vo veku 68 rokov zomrel spisovateľ, dramatik, dramaturg, režisér a člen Rady Rozhlasu a televízie Slovenska Ján Uličiansky.

Na archívnej snímke Ján Uličiansky.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Praha - Niektoré české inštitúcie boli od roku 2023 cieľom útokov skupiny APT28 spájanej s ruskou vojenskou rozviedkou GRU. Využívali dovtedy neznámu zraniteľnosť aplikácie Microsoft Outlook. Dnes to s odvolaním sa na informácie spravodajských služieb uviedlo české ministerstvo zahraničných vecí.



Berlín - Nemecké ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že si predvolalo vedúceho predstaviteľa ruského veľvyslanectva v Berlíne v súvislosti s vlaňajším kybernetickým útokom na Sociálnodemokratickú stranu Nemecka, za ktorým podľa nemeckej vlády stála ruská tajná služba GRU.



Moskva - Ruského aktivistu Angela Nikolajeva odsúdili na 15-ročné väzenie za pokus o podpálenie sídla odvodovej komisie na protest proti ruskej invázii na Ukrajinu.



Londýn - Británia uvalila sankcie na dve extrémistické izraelské skupiny a štyroch jednotlivcov, ktorí sa podľa nej dopúšťajú násilia na Západnom brehu Jordánu.



Moskva - Ruská armáda tento rok dobyla 547 štvorcových kilometrov územia Ukrajiny. Oznámil to ruský minister obrany Sergej Šojgu, ktorý ich označil za "nové ruské územia".