Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia

Nestlé odmieta tvrdenia o dvojakých štandardoch pre obsah cukru

Na snímke kryštálový cukor. Foto: TASR

Organizácia Public Eye minulý týždeň zverejnila, že dve z najlepšie predávaných značiek detskej výživy obsahujú pridaný cukor v krajinách s nízkymi a strednými príjmami; vo Švajčiarsku sú bez cukru.

Zürich 25. apríla (TASR) - Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé vo štvrtok odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru. TASR sa odvoláva na agentúru AFP.

Švajčiarska mimovládna organizácia Public Eye minulý týždeň zverejnila, že dve z najlepšie predávaných značiek detskej výživ obsahujú pridaný cukor v krajinách s nízkymi a strednými príjmami; vo Švajčiarsku sú bez cukru.

Public Eye tvrdí, že výrobok Nestlé Cerelac obsahoval v Etiópii viac než päť gramov cukru na porciu a v Thajsku dokonca šesť gramov. V Nemecku či Británii neobsahoval žiadny cukor navyše.

Nestlé uviedla, že ich výrobok pre deti do 12 mesiacov pridané cukry neobsahuje. Podľa vlastného vyjadrenia celosvetovo postupne vyraďuje pridané cukry z výrobkov pre deti staršie než jeden rok.

"Dvojaký štandard neexistuje," uviedla spoločnosť vo vyhlásení. "Všade dodržiavame tie isté zásady v oblasti výživy, zdravia a wellness," dodala. "Naďalej ponúkame alternatívy bez pridaného cukru a naším želaním je, aby boli k dispozícii všade, kde ponúkame dojčenské a výživové produkty," oznámila.

Správa Public Eye bola zverejnená deň pred výročným zasadnutím Nestlé, čo zvýšilo tlak na túto spoločnosť. Ďalšia mimovládna organizácia ShareAction a aktivisti z radov akcionárov žiadajú hlasovanie o vplyvoch výrobkov Nestlé na zdravie.