Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

D. Trump varoval Irán pred obnovením svojho jadrového programu

Na archívnej snímke Donald Trump. Foto: TASR/AP

Prezident USA sa tak vyslovil v Bielom dome na stretnutí s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, s ktorým bude o jadrovej dohode medzi Teheránom a svetovými veľmocami rokovať.

Washington 24. apríla (TASR) - Americký prezident Donald Trump v utorok varoval, že ak Iránci obnovia svoj jadrový program, "budú mať väčšie problémy, aké kedy mali".

Vyslovil sa tak v Bielom dome na stretnutí s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, s ktorým bude o jadrovej dohode medzi Teheránom a svetovými veľmocami rokovať. Macron chce, aby Trump od tejto dohody neodstupoval. Americký prezident ešte nie je rozhodnutý, ale dohodu označuje za "strašnú".

"Kamkoľvek idete na Blízkom východe, zdá sa, že Irán je za všetkým, kde je problém," povedal Trump a uviedol ako príklad Jemen.

Iránsky prezident Hasan Rúhání v utorok podľa agentúry AP vyhlásil, že Spojené štáty budú čeliť "vážnym" dôsledkom v prípade, ak sa Washington rozhodne odstúpiť od kľúčovej jadrovej dohody medzi Teheránom a svetovými veľmocami.

Historická jadrová dohoda z roku 2015 medzi Iránom a šiestimi veľmoci - USA, Ruskom, Čínou, Britániou, Francúzskom a Nemeckom - zaväzuje Teherán, aby výrazne obmedzil svoje jadrové kapacity výmenou za zrušenie medzinárodných ekonomických sankcií.

Jadrová dohoda je však predmetom stupňujúceho sa tlaku zo strany Trumpa, ktorý v januári varoval, že USA od zmluvy odstúpia, ak sa nestanovia ďalšie obmedzenia pre iránsky jadrový a raketový program.