Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia

Zomrel spisovateľ, dramatik, dramaturg a člen Rady RTVS Ján Uličiansky

Na archívnej snímke Ján Uličiansky. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Uličiansky pôsobil aj ako vysokoškolský pedagóg na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 3. mája (TASR) - Vo veku 68 rokov zomrel spisovateľ, dramatik, dramaturg, režisér a člen Rady Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Ján Uličiansky. TASR o tom informovala Ivana Zečevič zo sekcie komunikácie RTVS.

Uličiansky pôsobil aj ako vysokoškolský pedagóg na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Desiatky rokov bol pevnou súčasťou rozhlasového vysielania. Je držiteľom viacerých literárnych a divadelných ocenení.

Do roku 1987 bol dramaturgom a režisérom Bábkového divadla v Košiciach. V rokoch 1988 až 2008 bol šéfdramaturgom hlavnej redakcie pre deti a mládež v Slovenskom rozhlase v Bratislave a tiež zakladateľom festivalu rozhlasovej tvorby pre deti a mládež Zázračný oriešok.


Profil Jána Uličianskeho



Ján Uličiansky sa narodil 29. októbra 1955 v Bratislave, ale od troch rokov vyrastal v Košiciach. Na základnej škole navštevoval bábkarsky súbor, a to ho nasmerovalo na kariéru bábkového režiséra. Vyštudoval dramaturgiu a réžiu bábkového divadla na pražskej Divadelnej fakulte Akadémie múzických umení (DAMU). Do roku 1987 bol dramaturgom a režisérom Bábkového divadla v Košiciach.

Od roku 1988 pracoval ako dramaturg hier pre deti a mládež v Slovenskom rozhlase, kde zanechal výraznú stopu, po ktorej sa do ríše fantázie a dobra vydajú iste ešte mnohé ďalšie generácie detí.

Od roku 1991 pôsobil Ján Uličiansky aj ako vysokoškolský pedagóg na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave, bol vedúcim Katedry bábkarskej tvorby. V januári 2009 ho prezident Ivan Gašparovič vymenoval za profesora v odbore divadelné umenie.

V roku 1974 napísal rozhlasovú rozprávku Aťa a jej priatelia, o dva roky neskôr sa prezentoval hrou Tik Tak, ktorú neskôr prepísal aj do divadelnej podoby. V roku 1981 vydal knihu rozprávok Adelka Zvončeková. Pre deti a mládež napísal aj knihy ako Nedeľa, Snehuliacke ostrovy, Máme Emu, Veverička Veronka, Veveričky, Drak Plamienok, Malá princezná, Analfabeta Negramotná, Leonardo, kocúr z ulice.

Deťom venoval aj bábkové hry Čáry Máry Fuk (1978), Janko Pipora (1983), Bohatier Kremienok (1987), Peter Kľúčik (1996), Prípad hrášok (2004), Čarodejníkov učeň (2006), Panáčik (2012) a iné. Pre dospelých je určená jeho hra Alergia (1995).

V novembri 2008 uviedla Činohra Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave jeho rozprávkovú hru Kocúr na kolieskových korčuliach. Činohra Štátneho divadla (ŠD) v Košiciach uviedla v roku 2010 jeho rozprávku Štyria škriatkovia a víla. V tom istom roku sa režijne podieľal na uvedení detskej opery Kominárik v SND.

Cyklickú zábavno-vzdelávaciu reláciu pre deti od päť do sedem rokov Trpaslíci pre RTVS vytvoril ako kreatívny producent a autor. Komédiu Zvonkohra o košickej Urbanovej veži napísal pre Košice v roku 2013, teda v čase, keď metropola východu niesla titul Európske hlavné mesto kultúry.

Uličiansky bol držiteľom viacerých literárnych a divadelných ocenení. Na 29. kongrese Medzinárodnej únie pre detskú knihu (IBBY, The International Board on Books for Young People), ktorý sa v roku 2004 uskutočnil v Kapskom Meste v Juhoafrickej republike, si ako jediný z autorov prevzal dve prestížne ocenenia - certifikát za nomináciu na Cenu Hansa Christiana Andersena a zápis na Čestnú listinu IBBY 2004 za knihu Pán Prváčik.

V roku 2016 dostal Ján Uličiansky cenu Literárneho fondu za celoživotné dielo v oblasti rozhlasovej tvorby.