Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Zelenskyj označil za povolebné priority zastavenie vojny a korupcie

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa usmieva počas odpovedí na otázky médii v sídle svojej strany po zverejnení predbežných volebných výsledkov predčasných parlamentných volieb v Kyjeve 21. júla 2019. Z prvých povolebných odhadov vyplýva, že Zelenského strana Sluha národa v nedeľných voľbách zvíťazila so ziskom približne 44 percent odovzdaných hlasov. Foto: TASR/AP

Z prvých povolebných odhadov vyplýva, že Zelenského strana Sluha národa v nedeľných voľbách zvíťazila so ziskom približne 44 percent odovzdaných hlasov.

Kyjev 21. júla (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil v nedeľu po skončení hlasovania v predčasných parlamentných voľbách, že jeho hlavnými prioritami sú ukončenie vojny na východe Ukrajiny a zastavenie korupcie. Vyjadril sa tak po tom, ako prieskumy medzi zúčastnenými voličmi ukázali, že jeho strana Sluha národa získala "rekordný podiel hlasov", uviedla tlačová agentúra AFP.

"Našimi hlavnými prioritami - a opakujem to pre každého Ukrajinca - sú ukončenie vojny, návrat našich zajatcov a porážka korupcie, ktorá na Ukrajine pretrváva," povedal bývalý komik Zelenskyj (41), ktorý sa ujal prezidentskej funkcie 20. mája.

Z prvých povolebných odhadov vyplýva, že Zelenského strana Sluha národa v nedeľných voľbách zvíťazila so ziskom približne 44 percent odovzdaných hlasov. Proruská Opozičná platforma - Za život sa podľa týchto údajov, vychádzajúcich z troch prieskumov medzi voličmi, umiestnila na druhom mieste s predpokladaným ziskom 11,5 percenta hlasov.

Odhady boli zverejnené krátko po zatvorení volebných miestností o 20.00 h miestneho času (19.00 h SELČ).

O priazeň približne 30 miliónov voličov sa uchádzalo 22 politických strán. Predpokladá sa, že Zelenského strana bude jasným volebným víťazom, na získanie väčšiny v 450-člennom parlamente (Najvyššej rade) však bude pravdepodobne potrebovať koaličného partnera.