Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia NHL

NHL: Chicago rozdrvilo Washington a ukončilo dlhú sériu prehier

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Chicago ukončilo osemzápasovú sériu prehier vo veľkom štýle, keď na domácom ľade rozstrieľalo Washington 7:1.

New York 17. februára (TASR) - Slovenský hokejový útočník Richard Pánik sa po dvojzápasovej pauze vrátil do zostavy Arizony. Pri triumfe 1:0 v nočnom stretnutí zámorskej NHL nad Edmontonom strávil na ľade takmer 15 minút, pripísal si štyri strely na bránku, ale do bodových štatistík sa nezapísal.

Jediný gól stretnutia dal už v 4. minúte Christian Dvorak, ktorý tečoval do siete strelu Olivera Ekmana-Larssona. Arizona tak zaznamenala už štvrtý triumf v rade, no stále je na chvoste celej súťaže. Veľkou oporou Coyotes bol brankár Antti Raanta, ktorý chytil 40 striel a zaznamenal prvý shutout ako hráč Arizony, deviaty v kariére. "Pre brankára je vždy obrovská pomoc, keď mu stačí spraviť prvý zákrok a obrancovia nedovolia dorážky. Presne to sa dnes dialo. Shutout nikdy nie je len úspechom brankára," povedal Fín pre nhl.com.

Edmonton prežíva veľkú krízu a prehral šiesty duel za sebou. V drese Oilers opäť chýbal zranený slovenský obranca Andrej Sekera. Hokejisti Los Angeles Kings vyhrali na ľade Buffala Sabres 4:2. Pod triumf nad posledným tímom Východnej konferencie sa zhodne dvoma gólmi podpísali Anže Kopitar a Michael Amadio. "Králi" ukončili sériu troch prehier a v Buffale vyhrali po takmer 15 rokoch. Naposledy sa na ľade Sabres tešili 21. februára 2003. "Neriešili sme tú 15 ročnú sériu, ale tú aktuálnu šnúru troch prehier sme zastaviť chceli. Hrali sme dobre, tvrdo, presne, každý bojoval a prinieslo to úspech," povedal Kopitar zámorským médiám.

Ottawa v zostave so slovenským útočníkom Mariánom Gáboríkom zdolala doma New York Rangers 6:3. "Senátor" Derick Brassard zaznamenal tri body (1+2), Gáborík odohral takmer 17 minút a pripísal si jednu strelu a jeden plusový bod. "Po príchode nových tvárí sme dostali novú energiu a posledné dva zápasy sme hrali veľmi dobre. Nesmieme spraviť krok späť, je potrebné sa zlepšovať. Aj keď nie sme šťastní z toho, v akej situácii sa nachádzame, musíme ísť naplno v každom zápase," povedal pre nhl.com Brassard a narážal na nedávne príchody Gáboríka a Nicka Shorea, ktorí prišli výmenou za Diona Phaneufa a Natea Thompsona z Los Angeles. Po "trejde" vyhrala Ottawa dva zápasy, ale stále je tretí najhorší tím Východnej konferencie. Debut v NHL absolvoval 21-ročný brankár "jazdcov" Brandon Halverson, ktorý v tretej tretine po piatom góle vystriedal Henrika Lundqvista. Zaznamenal päť zásahov a raz inkasoval.

Pittsburgh triumfoval na domácom ľade nad Torontom 5:3 a svoju víťaznú sériu natiahol na štyri stretnutia. Doma vyhral už jedenástykrát za sebou. Naopak, Maple Leafs prišli o päťzápasovú šnúru výhier. Ruský útočník Jevgenij Malkin strelil gól, pridal dve asistencie a stal sa štvrtým hráčom Pittsburghu, ktorý v jeho drese nazbieral 900 bodov. Významný míľnik dosiahol 31-ročný útočník, ktorý celú kariéru v NHL pôsobí v organizácii Penguins, v prvej tretine, keď vyrovnal na 2:2. Malkin sa zaradil medzi legendy klubu, okrem neho nazbierali aspoň 900 bodov s tučniakom na hrudi Mario Lemieux (1723), Sidney Crosby (1093) a Jaromír Jágr (1079). "Znamená to, že hrám vo skvelom klube. Som tu už dlhé roky, vždy mám výborných spoluhráčov, tréner mi dáva veľa času na ľade a hrám v prvej presilovkovej formácii. Je to skvelý pocit, užívam si každý deň," povedal Malkin pre nhl.com.

Tampa Bay stále bez zraneného slovenského brankára Petra Budaja prehrala na vlastnom ľade s New Jersey 3:4 a prišla o líderskú pozíciu v NHL. Lightning vyslali na bránku hostí až 51 striel, ale skvelý deň mal brankár Eddie Läck, ktorý zlikvidoval 48 pokusov a vo svojom druhom zápase v drese Devils si vytvoril osobné maximum. Zaváhanie "bleskov" využil nováčik z Vegas Golden Knights, ktorý zdolal Montreal 6:3, pripísal si tretiu výhru v rade a posunul sa na čelo celej súťaže. Pre "rytierov" to bolo už 22. domáce víťazstvo v premiérovej sezóne v NHL a vyrovnali tak rekord súťaže. Hokejisti Hartford Whalers na to v sezóne 1979-80 potrebovali 40 zápasov, hráčom Vegas sa to podarilo už po 28. domácom vystúpení. Golden Knights majú na konte 82 bodov a sú v hre o Prezidentskú trofej pre víťaza základnej časti. V bránke Canadiens začal Antti Niemi, ale inkasoval tri góly zo šiestich striel a už v 10. minúte ho vystriedal Carey Price. Bol to jeho 551. zápas v NHL, čím na druhom mieste v klubovej histórii vyrovnal zápis Patricka Roya a priblížil sa k lídrovi týchto štatistík Jacquesovi Planteovi (556).

V ďalšom zápase si Detroit poradil na ľade Nashvillu 3:1. Tomáš Tatar strávil na ľade 14:18 minút a zaznamenal jednu strelu na bránku, jeden hit a dva bloky. Český brankár Petr Mrázek zaznamenal 31 zásahov a potvrdil, že sa mu proti Predators darí, veď v kariére s týmto súperom vyhral všetkých šesť duelov v riadnom čase. "Pred zápasom som sa o tej bilancii dozvedel,. Každý zápas je iný, nikdy neviete čo sa môže stať, ale je fajn, že sme vyhrali a že mám s Nashvillom po tomto stretnutí bilanciu 6-0," povedal Mrázek pre nhl.com. Skóre duelu otvoril obranca Luke Witkowski, ktorý vo svojom 74. zápase vo veku 27 rokov strelil svoj prvý gól v NHL.

Chicago ukončilo osemzápasovú sériu prehier vo veľkom štýle, keď na domácom ľade rozdrvilo Washington 7:1. "Určite sa cítim lepšie ako keď som po zápasoch vysvetľoval čo nám nevyšlo. Hrali sme celých 60 minút veľmi dobre, nepoľavili sme, mali sme často puk na hokejkách, strieľali sme. Bola to zábava, ale je to len jeden zápas a dúfam, že v tom budeme pokračovať, pretože je toho pred nami ešte veľa," povedal zámorským médiám tréner Joel Quenneville. K prvému víťazstvu "jastrabov" od 12. januára pomohol tromi bodmi Jonathan Toews (1+2), v bránke podal spoľahlivý výkon Anton Forsberg (19 zásahov). Patrik Kane strelil gól a pridal jednu asistenciu, ktorá bola jeho 500. v kariére. Významný míľnik dosiahol aj tréner Capitals Barry Trotz, ale ten na svoj 1500. duel v NHL nebude spomínať v dobrom. Do zostavy Chicaga sa nedostal slovenský útočník Tomáš Jurčo.

Kapitán Bostonu Zdeno Chára zaznamenal na ľade Vancouveru až sedem striel na bránku, ale ani jeden pokus neprešiel za chrbát Andersa Nilssona a Canucks vyhrali 6:1. Slovenský obranca bol na ľade takmer 20 minút a pripísal si dva mínusové body. Nilsson nemal pôvodne ani nastúpiť, ale jeho krajan Jacob Markström ochorel a tak musel medzi žrde. Napokon to bol jeden z jeho najlepších duelov v kariére, okrem 44 zákrokov zaznamenal aj asistenciu a tešil sa z prvého víťazstva od 30. novembra.

Návrat po zranení oslávil brankár Floridy Roberto Luongo úspešne a jeho tím vyhral na ľade Calgary 6:3. Tridsaťosemročný veterán nastúpil prvýkrát od 4. decembra, keď vynechal 27 zápasov pre zranenie slabín. "Nevedel som čo mám čakať. Na tréningu som sa cítil dobre, ale zápas je iný. Bolo to však lepšie ako som predpokladal," povedal Luongo. Všetky tri góly Flames zaznamenal obranca Dougie Hamilton, ktorý zaznamenal hetrik vo svojom 400. zápase v kariére. Tri góly ako obranca Calgary dal naposledy Al MacInnis 16. marca 1992. Na súpiske "plameňov" chýbal slovenský útočník Marek Hrivík, ktorého klub pred zápasom zaradil na zoznam zranených hráčov.

Sumáre NHL:

BUFFALO SABRES - LOS ANGELES KINGS 2:4 (0:1, 0:3, 2:0)
Góly:
41. Scandella, 57. Ristolainen - 12. Amadio (Andreoff), 33. Kopitar (Brown), 37. Kopitar (Iafallo, Brown), 38. Amadio (Brodzinski, Doughty). Brankári: Lehner (41. Johnson) - Quick, strely na bránku: 35:36, 18.632 divákov.

OTTAWA SENATORS - NEW YORK RANGERS 6:3 (2:1, 2:1, 2:1)
Góly:
2. Stone (Brassard, Smith), 13. Oduya (Karlsson, Duchene), 32. Duchene (Ceci, Chabot), 39. Brassard (Borowiecki, Smith), 48. Chabot (Brassard, Stone), 58. Pääjärvi (Ceci, Pageau) - 17. Grabner (Sproul, Bučnevič), 35. Zibanejad (Zuccarello, Miller), 56. Grabner (Hayes). Brankári: Anderson - Lundqvist (48. Halverson), strely na bránku: 33:38, 17.259 divákov.

MINNESOTA WILD - ANAHEIM DUCKS 2:3 pp a sn (1:1, 1:0, 0:1 - 0:0, 0:1)
Góly:
16. Koivu, 28. Zucker (Prosser) - 1. Perry (Henrique, Lindholm), 47. Kaše (Lindholm, Ritchie), rozh. náj. Ritchie. Brankári: Dubnyk - Gibson, strely na bránku: 38:31, 19.192 divákov.

ARIZONA COYOTES - EDMONTON OILERS 1:0 (1:0, 0:0, 0:0)
Gól:
4. Dvorak (Ekman-Larsson, Fischer). Brankári: Raanta - Talbot, strely na bránku: 32:40, 16.304 divákov.

TAMPA BAY LIGHTNING - NEW JERSEY DEVILS 3:4 (1:1, 1:2, 1:1)
Góly:
13. Kunitz (Callahan), 23. Point (Gourde, Sergačov), 46. Stamkos (Hedman, Kučerov) - 3. Lovejoy, 24. Hischier (Hall, Vatanen), 27. Zacha (Vatanen, Lovejoy), 42. Wood (Noesen). Brankári: Vasilevskij - Läck, strely na bránku: 51:28, 19.092 divákov.

PITTSBURGH PENGUINS - TORONTO MAPLE LEAFS 5:3 (2:2, 1:1, 2:0)
Góly:
4. Hagelin (Rust, Malkin), 12. Malkin (Rust, Hagelin), 26. Aston-Reese (Cole, Letang), 48. Määttä (Hunwick, Reaves), 57. Rust (Malkin, Letang) - 7. Brown (van Riemsdyk, Bozak), 11. Bozak (Dermott, Polák), 36. Marleau (Brown, Matthews). Brankári: Murray - Andersen, strely na bránku: 39:32, 18.647 divákov.

VEGAS GOLDEN KNIGHTS - MONTREAL CANADIENS 6:3 (3:2, 2:0, 1:1)
Góly:
3. Smith (Schmidt, Marchessault), 7. Hunt (Sbisa), 10. Nosek (Haula, Carpenter), 24. Carpenter (Miller, Marchessault), 24. Smith (Engelland, Marchessault), 45. Schmidt (Smith, Karlsson) - 5. Hudon (Pacioretty, Morrow), 12. Ščerbak (Galchenyuk, Alzner), 49. Drouin (Petry, Gallagher). Brankári: Fleury - Niemi (10. Price), 18.122 divákov.

NASHVILLE PREDATORS - DETROIT RED WINGS 1:3 (0:2, 0:0, 1:1)
Góly:
55. Smith (Subban, Saros) - 5. Witkowski (Mantha, Abdelkader), 11. Nyquist (Jensen, DeKeyser), 59. Helm (Nielsen). Brankári: Saros - Mrázek, strely na bránku: 32:34, 17.561 divákov.

CHICAGO BLACKHAWKS - WASHINGTON CAPITALS 7:1 (3:1, 3:0, 1:0)
Góly:
7. Toews (Saad), 13. Saad (Hinostroza, Toews), 20. Schmaltz (Dahlström, Seabrook), 37. Kane (Toews), 38. Hartman (Kempný), 39. Anisimov (Hinostroza, Kane), 49. DeBrincat (Hartman, Sharp) - 11. Wilson (Niskanen). Brankári: Forsberg - Holtby (41. Grubauer), strely na bránku: 44:20, 22.066 divákov.

CALGARY FLAMES - FLORIDA PANTHERS 3:6 (1:1, 1:3, 1:2)
Góly:
15. Hamilton (Giordano, Monahan), 33. Hamilton (Monahan, Tkachuk), 52. Hamilton - 2. Matheson, 21. Trocheck (Barkov), 24. Dadonov (Yandle, Trocheck), 27. Barkov (Dadonov, Ekblad), 44. Matheson (Pysyk, Barkov), 46. McCann (Petrovic, Weegar). Brankári: Rittich (27. Gillies) - Luongo, strely na bránku: 33:30, 19.289 divákov.

VANCOUVER CANUCKS - BOSTON BRUINS 6:1 (4:0, 1:0, 1:1)
Góly:
2. Eriksson (D. Sedin, Edler), 11. D. Sedin (Vanek, H. Sedin), 12. Horvat (Stecher, Nilsson), 19. Bärtschi, 23. Dowd (Virtanen, Pouliot), 52. Eriksson (Pouliot) - 43. Schaller (Krug). Brankári: Nilsson - Rask (21. Chudobin), strely na bránku: 23:45, 18.865 divákov.

Slováci v akcii:

Marián Gáborík (Ottawa) 16:45 0 0 0 +1 1 0
Richard Pánik (Arizona) 14:34 0 0 0 +1 4 0
Tomáš Tatar (Detroit) 14:18 0 0 0 0 1 0
Zdeno Chára (Boston) 19:42 0 0 0 -2 7 0
____________________________________
/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/