Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia NHL

Černák podpísal trojročný kontrakt s Los Angeles, sezónu začne v AHL

Na archívnej snímke vľavo Erik Černák Foto: FOTO TASR/Milan Kapusta

Králi si vybrali osemnásťročného reprezentanta v 2. kole tohtoročného draftu z celkovo 43. miesta.

Los Angeles 15. júla (TASR) - Slovenský hokejový obranca Erik Černák podpísal trojročný nováčikovský kontrakt s klubom zámorskej NHL Los Angeles Kings. "Králi" si vybrali osemnásťročného reprezentanta v 2. kole tohtoročného draftu z celkovo 43. miesta.

"Zmluva je dvojcestná a som rád, že som sa posunul o jeden krôčik. Musím byť skromný, pracovať na sebe, aby som sa dostal do prvého tímu. To je mojím hlavným cieľom. Moja spoločnosť, ktorá ma zastupuje a vedenie LA sa dohodli, že budem v budúcej sezóne pôsobiť v AHL v tíme Ontario Reign, takže idem do Ameriky," prezradil Černák.

Slovenský reprezentant teda bude pôsobiť v Kalifornii, približne tridsať minút od Los Angeles. "Je to potešujúca správa, pretože tam bude vždy teplo a teším sa na to. Určite si pôjdem pozrieť nejaký zápas Kings, ale verím, že sa tam dostanem aj ako hráč a zahrám si v tejto sezóne aspoň jeden duel," zaželal si odchovanec košického hokeja, ktorý uviedol, že po drafte mu prišla i sms od Mariána Gáboríka: "Bol to pre mňa vynikajúci pocit, že mi napísal takýto hráč."

Osemnásťročný Černák má za sebou úspešnú sezónu. Presadil sa v prvom tíme HC Košice, za ktoré odohral 50 zápasov, zaznamenal 14 bodov (5+9) a získal extraligový titul. "Chcem sa poďakovať rodine, ďalej klubu, najmä generálnemu manažérovi Jurajovi Bakošovi, že mi dal šancu zahrať si v tomto mužstve a takisto spoluhráčom, s ktorými som v Košiciach pôsobil," povedal. Černák na juniorskom šampionáte v Kanade pridal aj bronzovú medailu, keď nastúpil na šesť duelov a zaknihoval dve asistencie. Za svoje výkony si vyslúžil i pozvánku do reprezentačného A-tímu a odohral tri zápasy.

Teraz absolvuje ešte niekoľko tréningov v rodnom meste a potom ho už čaká presun cez Atlantický oceán a celú severnú Ameriku do prípravného kempu v Los Angeles. "Pôjdem na kemp v LA, následne príde na rad hlavný a potom sa rozhodne, kde zostanem. Nejdem tam s tým, že sa idem iba pozrieť na hráčov z NHL, ale chcem zabojovať o miesto. Zatiaľ však zostávam trénovať v Košiciach, kým sa mi neozvú," dodal.