Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia NHL

Hrivík nechcel čakať na márnu šancu v NHL, radšej pôjde na MS

Mladý slovenský krídelník Rangers Marek Hrivík (vpravo) a obranca Kings Drew Doughty (druhý sprava). Archívne foto. Foto: TASR/AP

Dvadsaťdvaročný útočník pôsobil v uplynulej sezóne na farme "jazdcov" v tíme AHL Hartford Wolf Pack, tomu sa však nepodarilo prebojovať do play off.

Bratislava 29. apríla (TASR) - Marek Hrivík mohol v New Yorku Rangers čakať na príležitosť, že si premiérovo zahrá v NHL. No jeho šance neboli práve ružové a tak sa radšej rozhodol odcestovať do rodnej krajiny a zabojovať, taktiež premiérovo, o účasť na majstrovstvách sveta.

Dvadsaťdvaročný útočník pôsobil v uplynulej sezóne na farme "jazdcov" v tíme AHL Hartford Wolf Pack, tomu sa však nepodarilo prebojovať do play off. Hrivík tak spolu s ďalšími deviatimi hráčmi rezervného mužstva putoval po konci základnej časti do prvého tímu Rangers, ktorý bojuje v 1. kole play off NHL proti Philadelphii. Tam však trénovali oddelene a do hry by mohli zasiahnuť iba v prípade zranení hráčov základného kádra.

Potom však prišla pozvánka z národného tímu a s ňou aj šanca zahrať si na majstrovstvách sveta v bieloruskom Minsku. "Bola len malá šanca, že by som si v tíme Rangers zahral, keďže mali troch náhradníkov v prvom tíme a bolo nás tam ešte ďalších šesť-sedem. Navyše tí traja hráči základného kádra sedia teraz na tribúne a aj počas celého ročníka sa z farmy do prvého mužstva dostal len jeden hráč. Preto mi z vedenia klubu povedali, že budú radšej, ak sa pobijem o šancu v reprezentácii a zahrám si na majstrovstvách sveta," povedal Hrivík.

Marek priletel na Slovensko dnes dopoludnia

Do rodnej krajiny priletel len v utorok dopoludnia: "Zatiaľ som sa s nikým poriadne nerozprával, takže neviem povedať ani to, aké mám šance dostať sa na šampionát. Priletel som dnes ráno o ôsmej, takže som toho príliš veľa nestihol."

Prvý kontakt s realizačným tímom absolvoval zhruba pred dvoma týždňami. "Volal mi pán Sýkora, že chcú, aby som prišiel a aby som odohral nejaké prípravné zápasy. Povedal mi, že mám ostať na linke a byť pripravený, že ak sa bude dať, poletím z jedného dňa na druhý. Takže som čakal. V sobotu som išiel na zápas, ktorý sa hral v New Yorku proti Philadelphii. Tam mi ľudia z manažmentu povedali, že v pondelok letím na Slovensko," pokračoval.

Hrivík sa v úvode ročníka predstavil v dobrom svetle v kempe NY Rangers, ale do prvého tímu sa nakoniec nedostal. V 74 zápasoch AHL potom strelil 13 gólov a pridal 14 asistencií. "Mal som celkom dobrý kemp, ale prvá polovica sezóny už taká dobrá nebola. Potom sme sa naštartovali, ale play off nám aj tak uniklo," uviedol.
Marek Hrivík
Foto: TASR/Pavel Neubauer

Debut v A-tíme by mal absolvovať na nadchádzajúcom Slovakia Cup-e (1.-3. mája v Bratislave), ktorý bude pre zverencov trénera Vladimíra Vůjteka poslednou zápasovou previerkou pred blížiacim sa svetovým šampionátom. V tíme sa stretne až s desiatimi spoluhráčmi, s ktorými si zahral pred piatimi rokmi na juniorských MS v Kanade. "Poznám tu veľa chalanov, s ktorými sme boli spolu v Ottawe. Verím, že vytvoríme dobrý kolektív. Teším sa aj na zoznámenie s ďalšími hráčmi," dodal Hrivík.

Na spomínaných juniorských MS si zahral s desiatimi hráčmi zo súčasného A-tímu - Jaroslavom Janusom, Martinom Štajnochom, Marekom Ďalogom, Jurajom Valachom, Jánom Brejčákom, Radekom Deylom, Radoslavom Tyborom, Marekom Viedenským, Tomášom Tatarom a Richardom Pánikom. "Bol to asi posledný silný slovenský ročník na juniorskom šampionáte. Dnes sú tí chalani zhruba o päť rokov starší, majú viac skúseností. Keď na sebe pracujú, tak by mali urobiť pokrok až do toho seniorského mužstva, takže je celkom logické, že sú teraz tu," uviedol Vůjtek.