Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia NHL

Najlepší nováčik sezóny vzíde z trojice Bedard, L. Hughes a Faber

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V minulej sezóne získal cenu pre najlepšieho nováčika Matty Beniers, útočník Seattlu Kraken.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
New York 30. apríla (TASR) - Kanadský hokejista Connor Bedard podľa očakávaní figuruje medzi trojicou finalistov nominovaných na zisk Calder Memorial Trophy pre najlepšieho nováčika sezóny v zámorskej NHL. Spolu s 18-ročným útočníkom Chicaga sú kandidáti na prestížne ocenenie obrancovia Luke Hughes z New Jersey a Brock Faber z Minnesoty. Informoval o tom oficiálny web profiligy.

Bedard je hlavný favorit na zisk ceny, keďže vo svojej premiérovej sezóne kraľoval nováčikom v počte gólov (22), asistencií (39) aj bodoch (61). Generačný supertalent bol najlepší aj v tímových štatistikách Blackhawks, a to aj napriek tomu, že v základnej časti vynechal 14 zápasov pre zlomeninu čeľuste. Kanadský center môže byť prvý hráč "jastrabov", ktorý by získal toto ocenenie od Artemija Panarina v sezóne 2015/2016.

Dvadsaťročný Hughes okúsil NHL už v ročníku 2022/23, keď odohral dve stretnutia v závere dlhodobej časti a do troch duelov zasiahol aj v následnej play off. Počas prebiehajúcej sezóny si zahral niekoľko duelov aj vo dvojici so slovenským obrancom Šimonom Nemcom. Najmladší z bratskej trojice Hughesovcov odohral všetkých 82 zápasov, v ktorých nazbieral 47 bodov (9+38), jeho ofenzívny štýl hry sa však premietol aj do množstva mínusových bodov (-25), čo bolo najviac spomedzi bekov Devils. Nomináciou na ocenenie napodobnil staršieho brata Quinna, obranca Vancouveru obsadil v roku 2020 druhé miesto za kanadským obrancom Caleom Makarom (Colorado). Hughesovci sú prvou bratskou dvojicou v histórii súťaže, ktorá figurovala medzi finalistami.

Najstarší z trojice Faber takisto nastúpil na všetky stretnutia ZČ a nazbieral rovnaký počet bodov ako Luke Hughes, no strelil o jeden gól menej. Účastník OH v Pekingu vylepšil klubový rekord v počte bodov debutujúceho obrancu v sezóne, ktorý držal od roku 2001 s 30 bodmi Čech Filip Kuba.

V minulej sezóne získal cenu pre najlepšieho nováčika Matty Beniers, útočník Seattlu Kraken.