Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia NHL

NHL: Boston vstúpil do play off víťazne, Chára zaznamenal asistenciu

Slovenský hráč Bostonu Bruins Zdeno Chára (vpravo) oslavuje gól so spoluhráčom Charliem McAvoyom. Foto: TASR/AP

Hokejisti Bostonu zdolali vo svojom úvodnom zápase štvrťfinále Východnej konferencie na domácom ľade Toronto jednoznačne 5:1 a ujali sa vedenia v sérii hranej na štyri víťazstvá.

New York 13. apríla (TASR) - Hokejisti Bostonu Bruins s kapitánom Zdenom Chárom vstúpili do play off NHL víťazne. Vo svojom úvodnom zápase vo štvrťfinále Východnej konferencie zdolali na domácom ľade Toronto Maple Leafs jednoznačne 5:1 a ujali sa vedenia v sérii hranej na štyri víťazstvá. Chára sa na triumfe podieľal jednou asistenciou.

Slovenský obranca asistoval v 3. tretine pri góle mladíka Seana Kuralyho na 4:1. Darilo sa najmä prvému útoku "medveďov", český krídelník David Pastrňák zaznamenal gól a dve asistencie, Brad Marchand mal bilanciu 1+1. Chára odohral v prvej obrannej dvojici Bruins 19:41 minúty, pripísal si aj jeden strelecký pokus a dve trestné minúty.

"Po skončení základnej časti sme potrebovali zopár dní oddychu, aby sme sa dokázali opäť naštartovať na play off. V ňom musíte dať do zápasu naozaj všetko, čo sa nám podarilo kolektívne. Nič nás nerozptyľovalo, podali sme skutočne solídny výkon," citovala útočníka Bostonu Davida Backesa oficiálna webstránka súťaže. Boston ťažil aj z 50-percentnej úspešnosti na presilových hrách, premenil tri zo šiestich. Toronto nepremenilo ani jednu z troch príležitostí. "Hovorili sme, že špeciálne formácie budú kľúčom v tejto sérii. Vedeli sme o kvalitných presilovkách súpera, ale tými disponujeme aj my. Musíme aj naďalej hrať jednoducho, lebo som presvedčený, že Maple Leafs urobia do ďalších duelov nejaké zmeny," dodal center Patrice Bergeron.

V noci na piatok sa rozbehli v zámorskej profilige aj ďalšie štyri série 1. kola play off. Najlepší tím Východnej konferencie po základnej časti Tampa Bay Lightning potvrdil úlohu favorita a poradil si doma s New Jersey Devils 5:2. Aj v tomto stretnutí sa darilo českému hokejistovi, Ondřej Palát dosiahol rovnako ako Pastrňák gól a dve asistencie. "Moji zverenci sa pripravili a dodržali herný plán. Je to však play off a v žiadnej sérii nedominuje kompletne jeden tím, bude sa to preklápať. Ide o to, ako zvládnete tieto výkyvy," uviedol tréner Lightning Jon Cooper. Slovenský brankár v službách "bleskov" Peter Budaj nebol ani na striedačke, celý zápas odchytal za domácich Rus Andrej Vasilevskij, ktorému kryl chrbát Louis Domingue.

V drese hostí skóroval pri svojom debute vo vyraďovacej fáze bývalý hráč Edmontonu Oilers Taylor Hall, "diablom" to však nestačilo na úspech v úvode série. "Hrali sme až do konca a vybojovali sme si aspoň šancu na úspech v tomto zápase. Radšej by som bol, keby sme v závere prehrávali iba 2:3 a mohli by sme odvolať brankára, ale súperíme s nebezpečným tímom, za ktorý môže skórovať mnoho hráčov," povedal Hall. "Myslím si, že Alex Killorn, Yanni Gourde a Anthony Cirelli boli naša najlepšia formácia. Boli snáď všade a Killorn strelil dôležitý gól," vravel Palát.

Na východe odštartovala aj konfrontácia medzi Washingtonom a Columbusom. Blue Jackets uspeli na ľade Capitals 4:3 po predĺžení, keď rozhodujúci gól dal v 67. minúte Artemij Panarin. Ruský útočník si okrem víťazného zásahu pripísal aj dve asistencie v riadnom hracom čase: "Strelil som dôležitý gól pre naše mužstvo. Som šťastný, pretože sme v nesmierne náročnom súboji dosiahli veľké víťazstvo."

Držiteľ Prezidentskej trofeje a najvyššie nasadený tím v Západnej konferencii Nashville Predators triumfoval na vlastnom ľade nad Coloradom Avalanche 5:2. Domáci prehrávali 0:1 aj 1:2, ale v tretej tretine zobral osud zápasu do svojich rúk švédsky útočník Filip Forsberg, ktorý rozhodol dvoma gólmi: "V prvých dvoch tretinách sme nepredvádzali náš najlepší hokej. Snažili sme sa tlačiť, ale súper urobil dobre, že hral proti nám tvrdo. Zvíťazili sme, no nemyslím si, že zabrať v tretej tretine bude stačiť aj v nasledujúcich súbojoch."

Hráči San Jose Sharks udreli v prvom stretnutí kalifornského derby proti Anaheimu Ducks, na ľade súpera sa radovali 3:0. Dva góly strelil pri svojom debute v play off Evander Kane, ktorý hral v minulosti za Winnipeg Jets a Buffalo Sabres, tretí zásah pridal Brent Burns. Hosťujúci brankár Martin Jones si čisté konto vychytal 25 zákrokmi, vo vyraďovacej fáze to bol preňho piaty shutout. "Smer duelu určil predovšetkým otvárací gól. Obe mužstvá skúmali protivníka a na ľade panovala aj nervozita. Súperov brankár predviedol dovtedy niekoľko bravúrnych zásahov, takže prekonať ho prvýkrát bolo podstatné," zhodnotil kouč "žralokov" Peter DeBoer.

Play off NHL - 1. kolo

štvrťfinále Východnej konferencie - prvé zápasy:

TAMPA BAY LIGHTNING - NEW JERSEY DEVILS 5:2 (2:0, 1:1, 2:1)
Góly:
15. Palát (Johnson, McDonagh), 20. Johnson (Palát, Point), 22. Gourde (Palát, Sergačov), 53. Killorn (Gourde), 59. Kučerov - 34. Hall, 50. Zajac (Hall, Butcher). Brankári: Vasilevskij - Kinkaid, strely na bránku: 32:31, 19.092 divákov.
/stav série: 1:0/

BOSTON BRUINS - TORONTO MAPLE LEAFS 5:1 (1:1, 2:0, 2:0)
Góly:
6. Marchand (Krug, Pastrňák), 36. Backes (Krejčí, McAvoy), 40. Pastrňák (Marchand, Bergeron), 48. Kuraly (Pastrňák, CHÁRA), 52. Krejčí (DeBrusk, Krug) - 17. Hyman (Brown, Rielly). Brankári: Rask - Andersen, strely na bránku: 40:27, 17.565 divákov.
/stav série: 1:0/

WASHINGTON CAPITALS - COLUMBUS BLUE JACKETS 3:4 pp (2:0, 0:1, 1:2 - 0:1)
Góly:
18. Kuznecov (Bäckström, Carlson), 19. Kuznecov (Bäckström, Carlson), 46. Smith-Pelly (Vrána, Carlson) - 25. Wennberg (Jenner, Vanek), 42. Vanek (Dubois, Panarin), 55. S. Jones (Panarin, Atkinson), 67. Panarin (Cole, Dubois). Brankári: Grubauer - Bobrovskij, strely na bránku: 30:27, 18.506 divákov.
/stav série: 0:1/

štvrťfinále Západnej konferencie - prvé zápasy:

NASHVILLE PREDATORS - COLORADO AVALANCHE 5:2 (0:1, 2:1, 3:0)
Góly:
24. Watson (Sissons, Johansen), 29. Smith (Johansen), 47. Forsberg (Josi, Arvidsson), 53. Forsberg, 59. Sissons (Watson) - 7. Zadorov (Rantanen, MacKinnon), 25. Comeau (Söderberg, Nieto). Brankári: Rinne - Bernier, strely na bránku: 31:27, 17.301 divákov.
/stav série: 1:0/

ANAHEIM DUCKS - SAN JOSE SHARKS 0:3 (0:0, 0:3, 0:0)
Góly:
28. Kane (Pavelski, Hertl), 34. Kane (Pavelski, Dillon), 36. Burns (Meier). Brankári: Gibson - M. Jones, strely na bránku: 25:34, 17.174 divákov.
/stav série: 0:1/

Slovák v akcii:

Zdeno Chára (Boston) 19:41 0 1 1 0 1 2
________________________________
/minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/