Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia NHL

NHL: Matthews sa vrátil štýlovo, Crosbyho hetrik Pittsburghu nestačil

Hráč Penguins Sidney Crosby. Foto: TASR

Auston Matthews sa vrátil do zostavy Toronta po mesačnej absencii zavinenej zranením.

New York 29. novembra (TASR) - Hokejisti Toronta vyhrali v zámorskej NHL nad San Jose 5:3. Úspešný návrat do zostavy domácich po mesačnej absencii zavinenej zranením má za sebou Auston Matthews, ktorý si pripísal dva góly a asistenciu.

Sidney Crosby sa v noci na štvrtok blysol hetrikom, jeho Pittsburgh ale prehral na ľade Colorada 3:6. Crosby tromi presnými zásahmi za sebou vyrovnal v tretej tretine na 3:3, ale ak vaše športové tipy smerovali na víťazstvo Pittsburghu, tak ste príliš nepochodili. Záver na nešťastie pre Crosbyho už patril domácim.

Toronto sa bodovo dotiahlo na lídra ligy z Buffala a má na konte 36 bodov. Ústrednou postavou duelu bol center Matthews, ktorý sa vrátil po 14-zápasovej absencii pre zranené rameno. Na treťom triumfe Maple Leafs za sebou sa dvoma gólmi podieľal aj John Tavares, ktorý posilnil tím v lete. Ten má po 26 zápasoch na konte už 30 bodov. "Po prvej tretine som sa cítil príšerne. Ani po druhej som sa necítil dobre. Myslím si, že až v tretej tretine som konečne našiel tempo a dokázal viac korčuľovať. To sa ale v prvom zápase po návrate dalo očakávať. Je ťažké dostať sa do zápasovej formy, keď som predtým iba trénoval," citoval Matthewsa oficiálny portál profiligy.

"Neviem, či sme korčuľovali tak dobre ako normálne zvykneme. Mali sme ale dobrých hráčov, ktorí našli cestu k víťazstvu. Pre nás výhra proti kvalitnému mužstvu veľa znamená," uviedol kouč Maple Leafs Mike Babcock. Sharks prehrali tretí zápas v sérii, resp. piaty z uplynulých siedmich duelov.

V Denveri sa domáci útočník Nathan MacKinnon prezentoval gólom a tromi asistenciami a predĺžil počet zápasov, v ktorých bodoval v sérii už na šesť. V nich získal 15 bodov (6+9). Gól na 5:3 strelil 29 sekúnd pred koncom tretej tretiny do prázdnej bránky pri power-play hostí, hostia potom ešte inkasovali aj 16 sekúnd pred koncom. "Som si istý, že o tomto zápase si s chlapcami ešte chvíľu budeme rozprávať. Nehrávame proti sebe často, takže v základnej časti bol toto jeden z našich najzábavnejších vzájomných súbojov, v ktorých som hral. Sid dosiahol hetrik a my sme získali veľké víťazstvo," uviedol MacKinnon. Podľa kouča Pens Mikea Sullivana hral jeho tím v prvých dvoch tretinách málo odvážne. Crosby dal dva góly v záverečnej minúte druhej tretiny a na 3:3 vyrovnal v 45. minúte, čím zaknihoval svoj 11. hetrik v kariére v NHL. "Dostali sme sa späť do hry a vyrovnané bolo, keď do konca zostávalo 12 či 13 minút. Mali sme tam potom presilovky, veľké šance, ale nepremenili sme ich. Oni potom dali gól. My sme sa však nevzdávali a to je dobré. Škoda, pretože keď vyrovnáte z 0:3 cítite, že aspoň jeden bod sa z toho dal vyťažiť," povedal Crosby. Avalanche vyhrali šiesty zápas za sebou.

Detroit doma zdolal St. Louis 4:3, no zbytočne si zápas skomplikoval. Viedol totiž po bezgólovej prvej tretine v druhej už 3:0, no hostia dokázali v 49. minúte vyrovnať. Zastavenie série troch prehier napokon červeným krídlam zaistil Tyler Bertuzzi. Blues nepomohli ani dva góly Davida Perrona. Florida prestrieľala Anaheim 44:25, ale doma prehrala 2:3. Rozhodol o tom dvojgólový strelec Ducks Nick Ritchie. Zápas priamo na tribúnach sledovalo iba 9078 divákov. Anaheim vyhral štvrtýkrát z uplynulých 5 duelov.

Calgary získalo doma proti Dallasu bod za prehru 3:4 po predĺžení. Už po 24 sekundách extračasu rozhodol hosťujúci Tyler Seguin. Dallas, za ktorý strelil veterán Jasom Spezza gól už v 41. sekunde, dvakrát viedol a raz prehrával a napokon ukončil sériu štyroch zápasov bez víťazstva.

NHL - sumáre:

DETROIT RED WINGS - ST. LOUIS BLUES 4:3 (0:0, 3:2, 1:1)
Góly:
25. Vanek (Nyquist, de La Rose), 28. Athanasiou (Green, Vanek), 32. Bertuzzi (Glendening, Green), 54. Bertuzzi (Rasmussen) – 34. Perron (Pietrangelo), 36. Tarasenko (O'Reilly, Dunn), 49. Perron (Fabbri, B. Schenn). Brankári: Howard - Allen, strely na bránku: 31:36, 18.165 divákov.

FLORIDA PANTHERS - ANAHEIM DUCKS 2:3 (0:1, 2:1, 0:1)
Góly:
24. Ekblad (Barkov, Huberdeau), 30. Dadonov (Huberdeau, Yandle) – 1. Manson (Gibbons, Rowney), 33. Ritchie (Pettersson, Henrique), 59. Ritchie (Kaše, Getzlaf). Brankári: Reimer - Gibson, strely na bránku: 44:25, 9078 divákov.

TORONTO MAPLE LEAFS - SAN JOSE SHARKS 5:3 (3:1, 1:1, 1:1)
Góly:
4. Tavares (Matthews, Marner), 12. Matthews (Rielly, Marner), 20. Tavares (Marner, Hyman), 22. Marleau (A. Johnsson, Gardiner), 51. Matthews (A. Johnsson, Kapanen) – 11. Hertl (Labanc, Couture), 25. Pavelski (Burns, Couture), 59. M. Karlsson (Donskoi, E. Kane). Brankári: Andersen - Dell, strely na bránku: 29:41, 19.362 divákov.

CALGARY FLAMES - DALLAS STARS 3:4 pp (1:1, 0:1, 2:1 - 0:1)
Góly:
17. Hathaway (Jankowski, Dube), 50. Gaudreau (Lindholm, Giordano), 51. Giordano (Brodie, Backlund) – 1. Spezza (Faksa, Heiskanen), 39. Ja. Benn (Seguin, Bayreuther), 54. Bayreuther, 61. Seguin (Ja. Benn). Brankári: Rittich - Chudobin, strely na bránku: 33:28, 17.676 divákov.

COLORADO AVALANCHE - PITTSBURGH PENGUINS 6:3 (1:0, 2:2, 3:1)
Góly:
12. Girard (Rantanen, MacKinnon), 26. E. Johnson (Andrighetto), 28. C. Wilson (MacKinnon, Jost), 51. Landeskog (MacKinnon, Rantanen), 60. MacKinnon (Calvert), 60. Söderberg (Calvert, Nieto) – 40. Crosby (Guentzel), 40. Crosby, 45. Crosby (Simon, Riikola). Brankári: Grubauer - Jarry, strely na bránku: 26:25, 17.348 divákov.