Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia NHL

Višňovský rozhodol o triumfe NY Islanders, Gáborík pri návrate úspešný

Reakcia Ľubomíra Višňovského po strelení víťazného gólu v zápase s Torontom. Foto: TASR/AP

Tatar s Jurčom prispeli gólom a asistenciou k triumfu Detroitu, gól Meszároša nezabránil prehre Philadelphie , Sekera v drese Caroliny asistoval.

New York 28. februára (TASR) - Slovenský hokejový obranca Ľubomír Višňovský v noci na piatok v zámorskej NHL gólom rozhodol o triumfe New Yorku Islanders nad Torontom 5:4 po predĺžení. Marián Gáborík sa po 22-zápasovej pauze zavinenej zlomeninou kľúčnej kosti vrátil do zostavy Columbusu. Proti New Jersey sa zapísal do streleckej listiny, Blue Jackets však prehrali na ľade Devils 2:5.

Tomáš Tatar s Tomášom Jurčom prispeli gólom a asistenciou k vysokému triumfu Detroitu na ľade Ottawy 6:1. Presný zásah Andreja Meszároša nezabránil prehre Philadelphie so San Jose 3:7. Andrej Sekera zaznamenal v drese Caroliny asistenciu, Hurricanes však prehrali na ľade Dallasu 1:4. Montreal v bránke s Petrom Budajom zvíťazil v Pittsburghu 6:5 po nájazdovom rozstrele, slovenský gólman kryl 27 striel.

Diabli z New Jersey zdolali Columbus 5:2. Domáci mali vynikajúci vstup do zápasu a v 9. minúte už viedli 3:0, keď v priebehu dvoch minút a 45 sekúnd skórovali Ryane Clowe, Jaromír Jágr a Adam Henrique. Český veterán zaznamenal svoj 699. gól v kariére. Columbus ešte v prvej tretine znížil a v 32. minúte sa po góle navrátilca Gáboríka priblížil na jeden gól. Slovenský útočník si po závare pred bránkou Coreyho Schneidera perfektne sklepol zo vzduchu puk na ľad a strelil svoj šiesty gól v sezóne. "Marián dlho nehral a bolo to ešte na ňom vidieť. Dokázal však, že je strelec a jeho gól bol veľmi dôležitý," povedal tréner Blue Jackets Todd Richards. Gáborík bol na ľade 16:40 minúty, zaznamenal mínusový bod a dve strely.

Hrdinom divokého zápasu v New Yorku bol Višňovský, ktorý svojim tretím gólom v sezóne rozhodol v predĺžení o víťazstve Islanders nad Torontom 5:4. Skúsený obranca, ktorý chýbal Slovensku na ZOH v Soči, sa necelé dve minúty pred koncom nadstaveného času dostal medzi kruhmi k puku po chybe Jamesa Van Riemsdyka a tvrdou strelou bez prípravy prekonal Jonathana Berniera. Višňovský úspešne oslávil svoju novú funkciu, pretože ho tréner Jack Capuano vymenoval za jedného z asistentov kapitána. Islanders strácajú na play-off 12 bodov a preto je každé víťazstvo veľmi dôležité. "Stále verím, že sa nám to podarí," povedal kouč Islanders, ktorý sa však musí zaobísť bez kapitána a najproduktívnejšieho hráča Johna Tavaresa. Ten si na ZOH v Soči zranil koleno a sezóna sa pre neho skončila. V prvej tretine zažiaril rakúsky útočník Michael Grabner, ktorý strelil v Soči päť gólov. Rýchlonohý krídelník strelil pri vylúčení Erica Boultona dva góly v oslabení v priebehu necelej minúty a napodobnil tak Žigmunda Pálffyho. "Darovali sme súperovi tri góly, ťažko môžeme potom vyhrať," povedal kormidelník Toronta Randy Carlyle.

V Ottawe zažiarili slovenskí útočníci Detroitu Tomáš Tatar a Tomáš Jurčo, ktorí síce nedostali veľa priestoru na ľade, ale obaja strelili gól a zaznamenali aj asistenciu. Red Wings vyhrali na ľade Senators 6:1, šiesty hetrik v kariére zaznamenal švédsky útočník Johan Franzen. Detroit položil základ úspechu už v prvej tretine, ktorú vyhral 4:0. Jurčo uzavrel skóre prvej tretiny svojim štvrtým gólom v sezóne, keď sa k nemu odrazil puk po strele Niklasa Krönwalla od jedného z obrancov Senators a slovenský útočník z uhla pohotovo trafil voľnú časť bránky Robina Lehnera. Skóre duelu uzavrel v 26. minúte Tatar po skvelej spolupráci s Jurčom. Tatar najskôr vybojoval puk v útočnej tretine, zmocnil sa ho Jurčo a spoza bránky poslal perfektnú prihrávku svojmu kamarátovi, ktorý prekonal dezorientovaného Lehnera a vyhnal ho svojim 14. gólom z bránky. Tatar stihol za necelých 12 minút nazbierať dva plusové body a zaznamenal dve strely. Jurčo hral ešte o minútu menej, ale takisto mal dve plusky, tri strely a stal sa treťou hviezdou zápasu.

Piaty gól v sezóne strelil obranca Andrej Meszároš, keď v 11. minúte vyrovnal v súboji so San Jose na 1:1. Len 22 sekúnd po jeho zásahu dostal Flyers do vedenia Brayden Schenn, ale potom si zobrali slovo hostia. Sharks strelili v druhej tretine päť gólov, keď sa druhým hetrikom v sezóne aj v kariére zaskvel Joe Pavelski. Lídri Pacifickej divízie nakoniec vyhrali 7:3 a z ľadu vo Philadelphii neodchádzali zdolaní už od 21. decembra 2000. Meszároš bol na ľade vyše 17 minút a zaznamenal až päť streleckých pokusov. Ani jeho štvrtý gól v posledných deviatich zápasoch však nezabránil ukončenie štvrorzápasovej víťaznej sérii Flyers.

Slovenský brankár Montrealu Peter Budaj vychytal v Pittsburghu divoké víťazstvo 6:5 po samostatných nájazdoch. Budaj vo svojom druhom štarte po sebe inkasoval päť gólov z 32 striel, ale v nájazdoch vychytal najväčšie hviezdy Penguins Jamesa Neala, Sidneyho Crosbyho aj Jevgenija Malkina a zaslúžil sa o triumf Canadiens. "Hral sa otvorený hokej, čo si nemôžeme dovoliť proti tak talentovanému tímu ako má Pittsburgh. Nakoniec sme mali šťastie, ale musíme hrať inak. Na druhej strane sa aspoň zabavili ľudia," povedal autor víťazného zásahu v nájazdoch David Desharnais. Pittsburgh štyrikrát viedol o gól, ale Montreal vždy našiel odpoveď. Na 5:5 vyrovnal v presilovke skúsený útočník Daniel Briere. "Bola to dnes zábava, ale tréner sa asi netešili," smial sa Briere.

Obranca Caroliny Andrej Sekera zaznamenal svoju 25. asistenciu v sezóne, ale jeho tím prehral v Dallase 1:4. Tri body za gól a dve asistencie zaznamenal kanadský útočník Jamie Benn, ktorému sa darilo aj na ZOH v Soči, kde získal zlatú medailu. Edmonton nestrelil doma s Minnesotou ani jeden gól a prehral 0:3. V drese domácich odohral 17:40 minúty mladý obranca Martin Marinčin a zaznamenal jednu strelu. Druhé čisté konto v kariére zaznamenal brankár Wild Darcy Kuemper. "Shootout" vychytal aj brankár Los Angeles Jonathan Quick, ktorý nastúpil prvýkrát po návrate zo Soči.

New York Rangers zdolal na domácom ľade Chicago 2:1, keď sa vynikajúcim výkonom blysol brankár Cam Talbot. Ten inkasoval až 12 sekúnd pred koncom z hokejky dánskeho útočníka Petra Regina, ktorý dal svoj prvý gól v drese "jastrabov". Chicagu sa takmer podarilo vyrovnať, ale Talbot v posledných sekundách ešte chytil strely Mariána Hossu a Patricka Kanea. Hossa sa bodovo nepresadil, zaznamenal dve strely a jednu mínusku. Jeho spoluhráč Michal Handzuš šancu nedostal a bol jedným zo zdravých náhradníkov Blackhawks.

NEW JERSEY - COLUMBUS 5:2 (3:1, 1:1, 1:0)
Góly: 7. Clowe (Loktionov), 8. Jágr (Gelinas, Eliáš), 9. Henrique (Greene, Merrill), 40. Henrique (Eliáš), 60. Eliáš – 12. Anisimov (Johnson), 32. GÁBORÍK (Anisimov, Foligno). Brankári: Schneider - Bobrovskij, strely na bránku: 35:19.

NY ISLANDERS - TORONTO 5:4 pp (2:1, 0:0, 2:3 - 1:0)
Góly: 16. Grabner (Cizikas), 17. Grabner, 53. Lee (Bailey, de Haan), 58. Lee (Strome, Hamonic), 62. VIŠŇOVSKÝ – 7. Kessel (Bozak, Van Riemsdyk), 49. Ranger (Van Riemsdyk, Kessel), 52. Phaneuf (Bozak, Van Riemsdyk), 54. Lupul (Kadri, Gunnarsson). Brankári: Nabokov - Bernier, strely na bránku: 35:22.

NY RANGERS - CHICAGO 2:1 (1:0, 0:0, 1:1)
Góly: 11. Brassard (Pouliot, Miller), 56. Nash (Stepan, Hagelin) – 60. Regin (Smith, Seabrook). Brankári: Talbot - Crawford, strely na bránku: 24:32.

PHILADELPHIA – SAN JOSE 3:7 (2:1, 0:5, 1:1)
Góly: 11. MESZÁROŠ (Downie, Read), 11. B. Schenn (Lecavalier, Simmonds), 53. Read (Couturier, Grossmann) – 5. Torres (Desjardins, Demers), 25. Pavelski (Marleau, Boyle), 31. Pavelski (Vlasic), 31. Couture (Marleau, Demers), 35. Pavelski (Irwin, Thornton), 40. Torres (Brown, Desjardins), 45. Couture (Wingels). Brankári: Mason (31.-53. Emery) - Stalock, strely na bránku: 30:29.

PITTSBURGH - MONTREAL 5:6 pp a sn (2:1, 1:2, 2:2 - 0:0, 0:1)
Góly: 9. Neal (Malkin, Määttä), 16. Engelland (Neal, Crosby), 31. Määttä (Jokinen, Sutter), 48. Sutter, 53. Crosby (Malkin, Niskanen) – 5. Gallagher (Desharnais, Pacioretty), 27. Briere (Gorges, Parros), 32. Pacioretty (Desharnais, Markov), 48. Jemelin (Bourque, Briere), 55. Briere (Galčenjuk, Plekanec), rozh. náj. Desharnais. Brankári: Fleury - BUDAJ, strely na bránku: 32:29.

OTTAWA - DETROIT 1:6 (0:4, 1:2, 0:0)
Góly: 25. Ryan (Zibanejad, Methot) - 11. Sheahan, 12. Franzen (Nyquist), 14. Franzen (Alfredsson, Krönwall), 18. JURČO (Krönwall, TATAR), 24. Franzen (Nyquist, DeKeyser), 26. TATAR (JURČO, Krönwall). Brankári: Lehner (26. Hammond) - Gustavsson, strely na bránku: 38:26.

FLORIDA - WASHINGTON 4:5 (1:2, 1:2, 2:1)
Góly: 16. Fleischmann (Winchester, Goc), 21. Boyes (Bergenheim), 49. Shore (Campbell, Jovanovski), 50. Boyes (Bergenheim, Bjugstad) – 6. Brouwer (Laich, Carlson), 9. Laich (Ovečkin, Orlov), 24. Bäckström (Erat, Carlson), 40. Brouwer (Ovečkin, Bäckström), 56. Ovečkin (Laich, Bäckström). Brankári: Thomas - Holtby, strely na bránku: 34:32.

NASHVILLE - TAMPA BAY 3:2 (0:2, 2:0, 1:0)
Góly: 33. Cullen (Ellis, Smith), 34. Josi (Weber), 54. Hörnqvist (Fisher, Weber) – 6. St.Louis (Palát), 10. St.Louis (Kučerov, Purcell). Brankári: Hutton - Bishop, strely na bránku: 29:16.

WINNIPEG - PHOENIX 3:2 pp a sn (1:1, 1:0, 0:1 - 0:0, 1:0)
Góly: 15. Wheeler (Byfuglien), 39. Little, rozh. náj. Jokinen – 13. Ekman-Larsson (Vrbata, Klinkhammer), 47. Hanzal (Schlemko, Ribeiro). Brankári: Pavelec - Smith, strely na bránku: 29:36.

DALLAS - CAROLINA 4:1 (2:0, 1:0, 1:1)
Góly: 4. Seguin (Ničuškin, Jamie Benn), 7. Dillon (Jamie Benn), 39. Jamie Benn, 60. Eakin (Horcoff, Goligoski) – 43. E. Staal (Tlustý, SEKERA). Brankári: Lehtonen - Chudobin, strely na bránku: 34:30.

CALGARY - LOS ANGELES 0:2 (0:1, 0:0, 0:1)
Góly: 3. Brown, 44. King (Brown, Muzzin). Brankári: Ortio - Quick, strely na bránku: 25:24.

EDMONTON - MINNESOTA 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)
Góly: 3. Granlund (Parise, Spurgeon), 30. Veilleux (Haula, Prosser), 50. Heatley (Coyle, Niederreiter). Brankári: Scrivens - Kuemper, strely na bránku: 21:21.

Slováci v akcii:
Tomáš Tatar (Detroit) 11:38 1 1 2 2 2 2
Tomáš Jurčo (Detroit) 10:51 1 1 2 2 3 0
Marián Gáborík (Columbus) 16:40 1 0 1 -1 2 0
Ľubomír Višňovský (Islanders) 19:25 1 0 1 0 2 0
Andrej Meszároš (Philadelphia) 17:12 1 0 1 0 5 0
Andrej Sekera (Carolina) 21:22 0 1 1 -2 2 0
Marián Hossa (Chicago) 17:39 0 0 0 -1 2 0
Martin Marinčin (Edmonton) 17:40 0 0 0 0 1 0
Peter Budaj (Montreal) 65:00 5/32 84,40
/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/