Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia NHL

NHL: Washington zdolal Tampu Bay a vynútil si siedmy zápas

Na snímke hráči Washington Capitals. Foto: TASR/AP

Slovenský brankár Peter Budaj ani obranca Erik Černák nedostali šancu v zostave Lightning.

Washington 22. mája (TASR) - Hokejisti Washingtonu vyhrali v šiestom dueli finále play off Východnej konferencie NHL nad Tampou Bay 3:0 a vynútili si rozhodujúci siedmy zápas.

Dvoma gólmi sa o vyrovnanie stavu série na 3:3 postaral T.J. Oshie, tretí pridal Devante Smith-Pelly. Brankár Braden Holtby zastavil všetkých 24 striel hostí a pripísal si prvé čisté konto v prebiehajúcej vyraďovačke.

Capitals predvádzali od úvodu kontaktný hokej na hranici pravidiel a súpera často dostali pod tlak v tvrdých osobných súbojoch. "Musíte im to poriadne 'osoliť'. Ak sú tí chalani každý zápas 25-30 minút na ľade, je to pre nich oveľa ťažšie, keď inkasujú každé striedanie nejaký ten tvrdý hit. Celý zápas sme hrali do tela, v podstate tak hráme celú sériu. Ak sa to prejaví aj v zápase číslo sedem, keď už budú unavení, tak to za to stálo," povedal Smith-Pelly.

Washington vďaka kontaktnému hokeju dominoval celý zápas, na hity vyhral jednoznačne 39:19. "Bolo to trochu aj také zúfalstvo. Pokúšate sa ísť úplne na doraz, vyprázdniť nádrž. Veľkosť a fyzická hra je pravdepodobne jedna oblasť, v ktorej máme navrch," povedal obranca Brooks Orpik.

Capitals súpera i prestrieľali 34:24, pričom mali oveľa viac gólových šancí. Tampu dlho držal v hre výborným výkonom brankár Andrej Vasilevskij, ktorý mal 31 úspešných zákrokov. Najmä v prvých dvoch tretinách zlikvidoval niekoľko tutoviek a tak po 40 minútach prehrával jeho tím len 0:1.

Jeho náprotivok Braden Holtby zaznamenal prvý shutout od 5. apríla 2017. "Prišiel v perfektnom čase. Mal rok ako na hojdačke, ale dokázal sa odraziť a v play off je úžasný. Som za neho naozaj veľmi šťastný," povedal pre nhl.com Smith-Pelly. "Proste som sa snažil byť koncentrovaný v každý moment, neustále sa sústrediť na puk," povedal Holtby.

Krídelník Ryan Callahan uviedol, že jeho tím nedokázal nájsť odpoveď na silnú fyzickú hru súpera. "Mali sme sa s tým vyrovnať, ale neurobili sme to. Hrali tak, ako keby boli v stávke ich životy. Naopak, my sme hrali tak, akoby sme mali ešte ďalšiu šancu a to je nešťastné. V siedmom zápase musíme zmeniť scenár," vyhlásil. "Neboli sme dosť dobrí a nemohli sme sa rovnať s ich túžbou po víťazstve. Bolo to vidieť na tých súbojoch," dodal tréner Tampy Jon Cooper.

Slovenský brankár Peter Budaj ani obranca Erik Černák nedostali šancu v zostave Lightning. Siedmy duel je na programe v noci na štvrtok o 2.00 SELČ na ľade Tampy Bay. Víťaz sa vo finále Stanleyho pohára stretne s nováčikom Vegas Golden Knights.

Play off NHL



Finále Východnej konferencie - 6. zápas:

WASHINGTON CAPITALS - TAMPA BAY LIGHTNING 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)

Góly: 36. Oshie (Bäckström, Kuznecov), 51. Smith-Pelly (Stephenson, Beagle), 60. Oshie (Bäckström). Brankári: Holtby - Vasilevskij, strely na bránku: 34:24, 18.506 divákov

/stav série: 3:3/