Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia NHL

Slováci nebodovali, Ovečkin s 20 gólmi v 19. sezóne za sebou

Ruský hokejový útočník Alexander Ovečkin z Washingtonu Capitals oslavuje gól do siete Calgary Flames v zápase NHL v pondelok 18. marca 2024. Foto: TASR/AP

Alexander Ovečkin z Washingtonu strelil ako tretí hráč v histórii 20 gólov v 19. sezóne za sebou.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
New York 19. marca (TASR) - Ani jeden z troch slovenských hokejistov nebodoval v noci na utorok v zámorskej NHL. Washington Capitals v prvej obrannej dvojici so Slovákom Martinom Fehérvárym vyhral na ľade Calgary Flames 5:2 aj vďaka dvom zásahom Alexandra Ovečkina, ktorý opäť prekonal 20-gólovú métu. V elitnej formácii domácich bol ďalší Slovák Martin Pospíšil. Tomáš Tatar nastúpil za Seattle, ktorý nestačil na Buffalo 2:6. Hetrikom za Sabres sa blysol Jeff Skinner.

Ovečkin zaznamenal ako tretí hráč v histórii 20 gólov v 19. sezóne za sebou. Pred ním to dokázali Gordie Howe a Brendan Shanahan. Rus sa podieľal na triumfe svojho tímu dvoma presilovkovými zásahmi vrátane víťazného na priebežných 3:0. Capitals vyhrali tretíkrát za sebou a momentálne sú na pozícii zaručujúcej druhú voľnú kartu vo Východnej konferencii. "Dôležité víťazstvo. Vieme, že to nebude ľahké, ale o play off stále bojujeme. Ideme od zápasu k zápasu. Každý bod sa počíta," vyhlásil 38-ročný Ovečkin, ktorý má na konte 843 gólov v profilige, o 51 menej ako historický líder Wayne Gretzky (894).

Washington sa dostal na postupovú pozíciu do vyraďovačky prvýkrát od 2. januára. Využil dve z troch početných výhod, kým domáci z rovnakého počtu presiloviek nedali ani jeden gól. "Špeciálne tímy dnes rozhodli zápas. My sme dvakrát v presilovke inkasovali od Ovečkina, no keď sme mali o hráča viac na ľade, tak sme z toho nedokázali vyťažiť nič. Naopak, súperovi sa darilo. To bol dnes hlavný rozdiel," povedal Ryan Huska, kouč Calgary. Fehérváry strávil za Washington na ľade 21:01 minúty, mal jednu plusku, tri strely na bránku a rozdal dva hity. Pospíšil mal minutáž 15:26, pripísal si dva mínusové body, štyri pokusy na bránku a dva bodyčeky.

Skinner bol hrdina Buffala na ľade Seattlu, dal gól v každej tretine a zaznamenal svoj siedmy hetrik v NHL. Pripísal si ho po viac ako dvoch rokoch, vo februári 2022 strelil štyri góly Montrealu. Teraz prispel k prvému triumfu Sabres nad Kraken v histórii, v šiestom vzájomnom dueli. Bol to posledný tím v súťaži, s ktorým Seattle ešte doteraz nikdy neprehral. Buffalo stále živí šancu na postup do play off, za Washingtonom a poslednou postupovou priečkou na východe zaostáva o štyri body. "Teraz to bude o každom jednom bode. Z dnešného víťazstva sa nemôžeme tešiť príliš dlho, už zajtra nás čaká zápas vo Vancouveri a to bude veľká výzva. Každý vie, že opäť potrebujeme vyhrať," vyhlásil Skinner. Jeho tím nebol vo vyraďovacej fáze od sezóny 2010/11.

Diváci v Seattli videli už v prvej minúte dva góly. Po 24 sekundách otvoril skóre domáci Jordan Eberle, no vzápätí odpovedal Tage Thompson (0:49). "Dáme gól v prvom striedaní a o náskok okamžite prídeme, také niečo vás úplne dorazí," hneval sa Eberle. V zápase NHL skórovali oba tímy v prvej minúte naposledy v apríli 2022. Sabres sa nezastavili a v čase 5:42 to bolo po góle Alexa Tucha už 3:1 pre hostí. Necelých šesť minút tak vydržal v domácej bránke Joey Daccord, po troch inkasovaných góloch zo štyroch striel ho nahradil Philipp Grubauer. Tuch i Thompson mali napokon zhodne po góle i asistencii, ich tím vyhral vo štvrtom z uplynulých piatich duelov. Pre Seattle to bola už piata prehra v sérii. Tatar bol vo štvrtom útoku domácich, na ľade strávil 10:21 minúty, mal dve mínusky, raz vystrelil na bránku a zaznamenal aj jeden hit. "Majú dobrý tím a bojujú o play off a my si jednoducho nemôžeme dovoliť robiť hneď od začiatku takéto chyby," kritizoval výkon svojho tímu domáci krídelník Eeli Tolvanen, ktorý mal v zápase dve asistencie.


NHL - sumáre:

Calgary Flames – Washington Capitals 2:5 (0:1, 1:3, 1:1)

Góly
: 31. Rooney (Pachal, Coronato), 48. Weegar (Backlund) – 15. Strome (Sandin, Jensen), 26. Ovečkin (Pacioretty, Wilson), 30. Ovečkin (Carlson, Strome), 35. Lapierre (Milano), 58. Wilson (Malenstyn, Jensen). Brankári: Wolf - Lindgren, strely na bránku: 36:33



Seattle Kraken – Buffalo Sabres 2:6 (2:3, 0:2, 0:1)

Góly:
1. Eberle (Tolvanen, Dumoulin), 15. Beniers (Tolvanen, Schultz) – 1. Thompson (Girgensons, Tuch), 4. Skinner (Krebs), 6. Tuch (Thompson, Girgensons), 31. Power (Cozens, Peterka), 32. Skinner, 59. Skinner (Greenway, Bryson). Brankári: Daccord (6. Grubauer) - Luukkonen, strely na bránku: 34:30



Slováci v akcii:

Martin Pospíšil (Calgary) 15:26 0 0 0 -2 4 0

Martin Fehérváry (Washington) 21:01 0 0 0 +1 3 0

Tomáš Tatar (Seattle) 10:21 0 0 0 -2 1 0

/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/