Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia NHL

Tatar skóroval, jeho Seattle vyhral na ľade Winnipegu 4:3

Slovenský hokejista v drese Seattlu Kraken Tomáš Tatar (vpravo) sa teší po strelení gólu v zápase zámorskej NHL Winnipeg Jets - Seattle Kraken vo Winnipegu v utorok 5. marca 2024. Foto: TASR/AP

Tatar vyrovnal v 42. minúte na 3:3, keď tečoval strelu Matthewsa Beniersa. Odpovedal tak po 25 sekundách na gól Nina Niederreitera.

New York 6. marca (TASR) - Slovenský hokejista Tomáš Tatar strelil gól v zámorskej NHL. Svojmu Seattlu tak pomohol k triumfu 4:3 na ľade Winnipegu a ukončil 10-zápasovú sériu bez kanadského bodu. V akcii bol aj jeho krajan Juraj Slafkovský, ktorého Montreal vyhral v Nashville 4:3 pp. Ďalší Slovák Šimon Nemec z New Jersey bol proti Floride (3:5) len zdravý náhradník. Dallas otočil duel v San Jose z 3:6 na 7:6 pp, Wyatt Johnston mal hetrik a celkovo 5 bodov (3+2).

Tatar vyrovnal v 42. minúte na 3:3, keď tečoval strelu Matthewsa Beniersa. Odpovedal tak po 25 sekundách na gól Nina Niederreitera. "Bolo to tímové úsilie. Prišli sme sem neskoro a hrali druhýkrát za dva dni. Podarilo sa nám získať dva body vo veľmi dôležitom zápase sezóny. Každá formácia a všetci hráči sa zapojili, čo je skvelé vidieť, " uviedol 33-ročný krídelník pre nhl.com. Bol to preňho ôsmy gól v sezóne a celkovo 21. bod (8+13). Okrem presného zásahu mal aj plusku, dve strely na bránku a jeden hit. Na ľade strávil 14:46 minúty. O víťazný gól sa vo Winnipegu postaral v 58. minúte Andre Burakovsky. "Bol to veľmi dobrý pocit. Myslím si, že po všetkých zraneniach a vynechanom čase som v uplynulom období hral naozaj dobrý hokej, veľa som tvoril a korčuľoval. Konečne som dal gól. Už som takmer zabudol, aký je to pocit," povedal Burakovsky, ktorého pochváli aj Tatar: "Som nesmierne šťastný aj za neho. Tvrdo pracoval. Odohral veľmi kvalitný zápas, mal niekoľko príležitostí a gól nemohol prísť v lepšej chvíli, ako keď ho strelil." Na víťazstve tímu, ktorý vyhral sedem z predošlých desiatich zápasov, sa podieľal troma bodmi Jared McCann. Mal bilanciu 1+2 zásluhu na všetkých góloch okrem Tatarovho. Veľký podiel na triumfe má aj brankár Joey Daccord z 30 zákrokmi a najdôležitejší prišiel sedem sekúnd pred treťou sirénou, keď zneškodnil strelu Neala Pionka. Domáci prehrali po dvoch triumfoch a neuspeli v treťom z uplynulých dvanástich duelov. Jets sa netešili z víťazstva na vlastnom ľade prvýkrát od 28. januára. Kyle Connor v 29. minúte vyrovnal na 1:1 a asistenciu si pripísal Mark Scheifele. Pre centra prvej formácie to bol 700. bod v profilige (290+410).

Montreal nevyhrával počas základného hracieho času ani raz. Predĺženie pre hostí zariadil v 55. minúte Joshua Roy a po 17 sekundách extračasu rozhodol kapitán Nick Suzuki. Na všetkých troch góloch domácich mal zásluhu Ryan O'Reilly – tretí sám strelil a pri prvých dvoch asistoval. "Je to príjemný pocit. Minulý týždeň sme mali veľa šancí proti Floride, ale nevyužili sme ich. Som rád, že som vo víťaznom tíme po tomto predĺžení," skonštatoval Suzuki, pre ktorého to bol stý gól v základnej časti NHL. V stretnutí zaznamenal aj asistenciu. Dva body (0+2) získal aj jeho spoluhráč Cole Caufield. Slafkovský nebodoval v šiestom z predošlých siedmich duelov. Zápas ukončil s dvoma mínuskami, jednou strelou na bránu, troma hitmi a 17:56 minútami na ľade. Predators prehrali po ôsmich zápasoch, keď im k triumfu nestačil výkon prvej formácie, ktorá získala sedem bodov. O'Reilly mal bilanciu (1+2), švédski krídelníci Filip Forsberg a Gustav Nyquist dosiahli zhodne gól a asistenciu. "Keď sa vám darí, chcete pokračovať. Samozrejme, vieme, aké dôležité sú body. Som trocha sklamaný, ale získali sme aspoň bod," priznal Forsberg.

Center Nashville Predators Ryan O'Reilly (90) sa pripravuje na zápas hokejovej NHL proti Montrealu Canadiens, ktorý sa uskutoční v utorok 5. marca 2024 v Nashville v štáte Tenn.
Foto: TASR/AP


New Jersey pristúpili v utorok k zmene trénera, keď Travis Green prebral miesto po Lindym Ruffovi. Nemec nedostal pod bývalým kormidelníkom Vancouveru priestor a na súpiske chýbal prvýkrát od príchodu z farmy v decembri minulého roka. Dva góly hostí vrátane víťazného vsietil Nick Cousins. Jeho spoluhráč Sam Reinhart uzavrel na konečných 5:3 gólom do prázdnej bránky a v tejto sezóne ma druhý najvyšší počet gólov (45) po Austonovi Matthewsovi z Toronta (53). Jeho tím vyhral šiesty zápas za sebou. Matthew Tkachuk mal tri asistencie a bol to pre neho ôsmy trojbodový duel od začiatku roka, čím sa vyrovnal v tejto štatistike na prvom mieste Nikitovi Kučerovovi (Tampa Bay). Florida sa stala prvým tímom, ktorý v tejto sezóne dosiahol 90 bodov. "Každý večer máme herný plán a chlapci ho plnia. Musíme sa len uistiť, že v tom budeme pokračovať," povedal Cousins. Aaron Ekblad si pripísal asistenciu pri góle Sama Reinharta a bola pre neho už 230., čím prekonal rekord Slováka Róberta Švehlu (229) v počte asistencií obrancu v klubovej histórii. Devils si pripísal tretiu prehru v rade a siedmu z uplynulých desiatich duelov, skomplikovali si tak boj o play off. Na Lightning strácajú osem bodov. Jack Hughes zaznamenal gól a asistenciu. Dva body získal aj Jesper Bratt (0+2). "Zaberie to nejaký čas, kým dosiahneme niektoré veci, ktoré chce Green implementovať. Boli tam niektoré dobré časti hry s našimi a potom niektoré, v ktorých sa musíme zlepšiť," skonštatoval obranca domácich Colin Miller, ktorý v 52. minúte znížil na 3:4.

Johnston bol hrdinom Stars v stretnutí na ľade Sharks. Zaznamenal prvý hetrik v kariére, pridal aj dve asistencie a stal sa najmladším hráčom (20 rokov, 296 dní) v histórii Stars/Minnesota North Stars, ktorý získal päť bodov v zápase. Dallas prehrával 0:2, 2:3 i 3:6. V tretej tretine však počas necelý troch minút vyrovnal a v predĺžení rozhodol Roope Hintz. "Je príjemné získať dva body. Už ale nechceme hrať takto. Myslím si, že to nie je ten typ hokeja, ktorý povedie do play off," uviedol Logan Stankoven, ktorý mal bilanciu 2+2. Štyri body dosiahli aj kapitán Jamie Benn (1+3) a Miro Heiskanen (0+4). Štvorbodový večer zažil aj domáci Anthony Duclair (2+2), ktorý považuje výsledok za neprijateľný: "Ak máte v tretej časti trojgólový náskok, musíte zápas vyhrať. To je jednoducho neakceptovateľné. Našli sme však pôsob, ako tento duel prehrať."

Edmonton zvíťazil piatykrát v rade, keď uspel na ľade Bostonu 2:1 po predĺžení. Veľkú zásluhu mala na tom opäť dvojica útočníkov Leon Draisaitl a Connor McDavid. Nemecký kanonier zaznamenal dva góly a kapitán Oilers si pripísal asistencie pri oboch presných zásahoch. Bruins pritom viedli od 45. minúty, presadil sa Čech Pavel Zacha, ale Draisaitl 80 sekúnd pred koncom tretej časti vyrovnal a v tretej minúte extračasu rozhodol o zisku dvoch bodov pre svoj tím. "Pri góle odviedol dobrú prácu Connor. Samozrejme, mal som veľké šťastie, ale beriem to," povedal Draisaitl. McDavid predĺžil svoju bodovú sériu na 12 zápasov a v tejto sezóne získal 99 bodov (23+76), jeden ho delí od štvrtej stobodovej sezóny za sebou a siedmej celkovo. Dve asistencie za hostí mal aj Evan Bouchard. Bruins prehrali piaty z uplynulých siedmich duelov. Útočník domácich James van Riemsdyk odohral jubilejný 1000. zápas v základnej časti.

Pittsburgh ukončil sériu troch prehier a v domácom stretnutí zdolal Columbus 5:3. Reilly Smith sa na tom podieľal gólom a dvoma asistenciami. Jevgeni Malkin mal bilanciu 1+1 a Ryan Graves zaznamenal dve asistencie. Smith prekonal hranicu 500 bodov, keď v 818 zápasoch má na konte 502 bodov (211+291): "Ak mám byť úprimný, znamená to veľa. V detstve by som bol šťastný aj za jeden. Čas plynie rýchlo a vy sa len snažíte užiť si každý okamih. Je to celkom výnimočné." Blue Jackets dvakrát vyrovnali stav na 2:2 aj 3:3, ale nakoniec prehrali v Pittsburghu 14. zápas v rade. Naposledy sa tešili 13. novembra 2015 (2:1).

Hráči Vancouveru zvíťazili na ľade Los Angeles 2:1 po predĺžení a stali sa prvým tímom Západnej konferencie, ktorý dosiahol v tejto sezóne 40 triumfov. Kings pritom viedli od polovice prvej tretiny vďaka Trevorovi Mooreovi. V druhej časti však svojím 30. gólom v ročníku vyrovnal Elias Pettersson a po 96 sekundách predĺženia rozhodol J.T. Miller. Quinn Hughes zaznamenal dve asistencie. Canucks zvíťazili v druhom zápase v rade a treťom z uplynulých piatich. Aj vďaka tomu im patrí druhé miesto v celej súťaži. "Myslím si, že to je to, čo musíme urobiť. Mať dobrú obranu a z toho vychádzať. Nedávno to trochu pokrivkávalo, ale porozprávali sme sa, a vrátilo sa to späť na správnu cestu," priznal Pettersson.




NHL - sumáre



New Jersey Devils - Florida Panthers 3:5 (1:2, 1:1, 1:2)

Góly: 12. J. Hughes (Bratt, L. Hughes), 32. Meier, 52. Miller (Bratt, J. Hughes) – 3. Cousins (Tkachuk), 7. Rodrigues (Tkachuk, Bennett), 33. Luostarinen (Kulikov, Ekman-Larsson), 46. Cousins (Forsling, Tkachuk), 60. Reinhart (Ekblad). Brankári: Schmid - Stolarz, strely na bránku: 24:31.



Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets 5:3 (2:0, 1:2, 2:1)

Góly: 14. Puljujärvi (Graves), 19. Malkin (R. Smith, Graves), 35. Rakell, 49. Carter (Bemström, R. Smith), 50. R. Smith (Malkin) – 25. Gaudreau (Roslovic, Werenski), 26. Peeke (Bean, Texier), 49. Roslovic (Peeke). Brankári: Jarry - Greaves, strely na bránku: 31:36.



Boston Bruins - Edmonton Oilers 1:2 pp (0:0, 0:0, 1:1 - 0:1)

Góly: 45. Zacha (Heinen, Wotherspoon) – 59. Draisaitl (McDavid, Bouchard), 63. Draisaitl (McDavid, Bouchard). Brankári: Ullmark - Skinner, strely na bránku: 26:26.



New York Islanders - St. Louis Blues 4:2 (0:0, 2:2, 2:0)

Góly: 33. Palmieri (Pelech, Dobson), 38. Pageau (Aho, Lee), 41. Horvat (Nelson, Pelech), 60. Barzal (Nelson, Romanov) – 22. Toropčenko (Neighbours), 29. Kyrou (Saad, Scandella). Brankári: Sorokin - Hofer, strely na bránku: 33:21.



Nashville Predators - Montreal Canadiens 3:4 pp (1:0, 1:2, 1:1 - 0:1)

Góly: 16. Forsberg (Evangelista, O'Reilly), 26. Nyquist (Forsberg, O'Reilly), 53. O'Reilly (Nyquist, Lauzon) – 37. Gallagher (Evans, J. Anderson), 37. Savard (Suzuki, Caufield), 55. Roy, 61. Suzuki (Caufield, Matheson). Brankári: Saros - Allen, strely na bránku: 28:30.



Winnipeg Jets - Seattle Kraken 3:4 (0:1, 2:1, 1:2)

Góly: 29. Connor (Scheifele, Namestnikov), 40. Lowry (Appleton, Samberg), 42. Niederreiter (Appleton, Lowry) – 9. Schultz (Bjorkstrand, McCann), 38. McCann (Gourde, Oleksiak), 42. TATAR (Beniers, Eberle), 58. Burakovsky (Evans, McCann). Brankári: Hellebuyck - Daccord, strely na bránku: 33:24.



Arizona Coyotes - Chicago Blackhawks 2:5 (0:1, 2:3, 0:1)

Góly: 23. Bjugstad (Dumba), 32. Carcone – 11. Jones (Bedard, T. Johnson), 25. Foligno (Bedard, T. Johnson), 35. Dickinson (Korchinski, Vlasic), 39. Kurashev (Foligno, T. Johnson), 60. Jones (Dickinson). Brankári: Ingram - Söderblom, strely na bránku: 39:32.



Los Angeles Kings - Vancouver Canucks 1:2 pp (1:0, 0:1, 0:0 - 0:1)

Góly: 11. Moore (Danault) – 37. Pettersson (Höglander, Hughes), 62. J.T. Miller (Boeser, Hughes). Brankári: Talbot - Demko, strely na bránku: 24:21.



San Jose Sharks - Dallas Stars 6:7 pp (2:2, 3:1, 1:3 - 0:1)

Góly: 4. Duclair (Zetterlund, Eklund), 13. Zetterlund (Duclair, Rutta), 25. Carpenter (Sturm, Vlasic), 36. Duclair (Zetterlund, Granlund), 38. Zadina (Hoffman, Addison), 44. Granlund (Duclair) – 19. Benn (Heiskanen, Robertson), 20. Stankoven (Heiskanen, Johnston), 29. Johnston (Benn, Dellandrea), 53. Stankoven (Johnston), 54. Johnston (Stankoven, Benn), 56. Johnston (Heiskanen, Benn), 62. Hintz (Stankoven, Heiskanen). Brankári: Kähkönen - Oettinger, strely na bránku: 20:40.



Slováci v akcii:

Juraj Slafkovský (Montreal) 17:56 0 0 0 -2 1 0

Tomáš Tatar (Seattle) 14:46 1 0 1 +1 2 0



/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/