Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

DAB uvádza obnovenú premiéru výpravného muzikálu Tisícročná včela

Na archívnej snímke budova Divadla Andreja Bagara. Foto: FOTO TASR/Štefan Puškáš

Veľká scénická freska zobrazuje rodinnú ságu rodu Pichandovcov a ich detí, vnukov a pravnukov.

Nitra 13. septembra (TASR) – Divadlo Andreja Bagara (DAB) po trojročnej prestávke prináša na svoje javisko pôvodný slovenský muzikál Tisícročná včela. Obnovenú premiéru výpravného predstavenia uvádza DAB počas tohto víkendu.

Veľká scénická freska zobrazuje rodinnú ságu rodu Pichandovcov a ich detí, vnukov a pravnukov. „Vtip sa strieda so smútkom v činoherných scénach predstavenia. Diváka očaria strhujúce tanečné čísla, farebná iskrivosť kostýmov, melodická krása a dušu povznášajúca spevnosť piesní,“ hovoria o predstavení jeho tvorcovia.

Muzikál vznikol na motívy rovnomenného románu Petra Jaroša. Hudbu k nemu vytvoril Vašo Patejdl a autorom textov piesní je Kamil Peteraj. Pod režijným vedením Martina Kákoša sa v hre predstaví takmer celý herecký súbor DAB. „Príprava išla veľmi dobre. V obsadení hercov došlo k viacerým zmenám, takže sme museli niektoré scény nanovo skúšať. To znamená, že inscenácia je už iná ako pôvodná, pretože každý herec prinesie vlastnú interpretáciu postáv. Dúfam, že táto obnovená premiéra sa stretne s takým dobrým ohlasom divákov ako pri prvom naštudovaní,“ uviedol režisér.

DAB naštudovalo Tisícročnú včelu prvýkrát v roku 2013. Po uvedení muzikálu Povolanie pápež ju v roku 2016 dočasne stiahlo z repertoáru. „Teraz po rozmrazení prinášame opäť Tisícročnú včelu na naše javisko. Verím, že bude zasa životaschopná a bude sa jej dobre lietať,“ dodal riaditeľ DAB Jaroslav Dóczy.