Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Hodením Moreny do rieky sa na Kvetnú nedeľu Nitrania lučia so zimou

JIlustračná snímka. Foto: TASR/Oliver Ondráš

V minulosti navštevovali folkloristi aj chrámy a kostoly, kde pozdravili piesňami, riekankami a jarným zvykoslovím veriacich na omšiach.

Nitra 24. marca (TASR) - Hodením symbolu zimy Moreny do rieky Nitra sa na Kvetnú nedeľu rozlúčili Nitrania s tohtoročnou zimou. Podľa tradície sa ľudia týmto spôsobom chceli zbaviť všetkého zlého a všetkých chorôb. Podujatie sprevádzal kultúrny program a spoločný sprievod k rieke, informovala radnica.

Folklórne súbory z Centra voľného času Domino Nitra a Detský folklórny súbor Leváranek z Veľkých Levár predstavili vo svojom programe tradície a obyčaje dávnej minulosti viažuce sa k príchodu jarného obdobia.

V minulosti navštevovali folkloristi aj chrámy a kostoly, kde pozdravili piesňami, riekankami a jarným zvykoslovím veriacich na omšiach. So sebou brávali aj Morenu. V roku 2005 sa však táto tradícia v Nitre skončila. Cirkev si prítomnosť Moreny v kresťanských chrámoch neželala, pretože topenie Moreny ako pohanský zvyk nemožno spájať s cirkevným miestom.