Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Nitriansky kraj

Ochranárom sa podarilo obnoviť vzácne slanisko v Kameníne

Pastva na Kamenínskom slanisku. Foto: Daphne

Slaniská sú veľmi špecifické spoločenstvá, ktoré sú ojedinelé nielen na Slovensku, ale i v celej Európe.


Kamenín 3. júna (TASR) – Ekológom sa podarilo obnoviť vzácne slaniskové spoločenstvá, ktoré sa nachádzajú neďaleko obci Kamenín v Novozámockom okrese. Vďaka projektu LIFE+ sa na slaniskách obnovila pastva a zrealizovali ďalšie opatrenia, ktoré pomôžu pri obnove vodného režimu a pri udržaní biodiverzity v tejto lokalite.

"Slaniská sú veľmi špecifické spoločenstvá, ktoré sú ojedinelé nielen na Slovensku, ale i v celej Európe. Podmienkou ich existencie je podzemná voda obohatená o soli, jej dostatočne vysoká hladina a presychanie pôdy v lete. Na Kamenínskom slanisku bol v minulosti vybudovaný odvodňovací kanál, ktorý výrazne narušil hydrologický režim lokality. To spôsobilo zmenu ekologických podmienok, dôsledkom čoho sa začali vzácne slaniskové druhy z lokality vytrácať," vysvetľuje ekológ Ján Šeffer z Daphne – Inštitútu aplikovanej ekológie, ktorý projekt realizuje spolu so Štátnou ochranou prírody a s Bratislavským regionálnym ochranárskym združením (BROZ) vďaka finančnej podpore Európskej únie (EÚ).

Podľa slov Pavla Littera z BROZ Kamenínske slaniská trpeli desaťročia pre absenciu tradičného hospodárenia, ktorým je pastva hospodárskych zvierat. V dôsledku toho zarastali vysokými bylinami a drevinami, ktoré menili podmienky v lokalite a postupne vytláčali vzácne slanomilné druhy. Aby sa predišlo zániku týchto európsky významných spoločenstiev, bolo potrebné obnoviť v lokalite pastvu a zasypať odvodňovací kanál na okraji Kamenínskeho slaniska.

Zároveň sa v 13 vybraných mikrolokalitách pristúpilo k odstráneniu vrchnej vrstvy pôdy, čo umožňuje vyzrážanie solí z podzemnej vody na povrchu a tým obnovu biotopov so slanomilnou vegetáciou a druhmi živočíchov, ktoré sú na ňu viazané. Pastvou sa podarilo zlepšiť stav na 106 hektároch Slaniska. Podobné obnovné opatrenia sa realizujú v ďalších deviatich lokalitách Podunajska.

Na Slovensku zostalo z historických 8300 hektárov slanísk len posledných približne 500 hektárov. Pri obnove ich časti zohrala podľa ekológov kľúčovú úlohu obec Kamenín, ktorá uvítala aktivity na záchranu slaniska. Rozhodujúce tiež bolo, že sa do projektu zapojili miestni farmári, ktorí začali v lokalite znovu pásť hospodárske zvieratá. Hovädzí dobytok, kozy aj mangalice udržiavajú nízky porast a bránia zarastaniu slaniska. Pozitívne dopady obnovných opatrení sú viditeľné už teraz. Početnosť vzácnych slanomilných druhov, ako sú napríklad limonka gmelinova, kriticky ohrozená gáfrovka ročná či skorocel prímorský, tu postupne narastá.

"Vďaka miestnym, ktorí tu začali hospodáriť, je nádej, že sa podarí uchovať tieto vzácne druhy a spoločenstvá európskeho významu aj do budúcnosti. Veríme, že tento projekt úspešnej spolupráce medzi ochranármi a miestnymi obyvateľmi bude inšpiráciou aj pre iné obce a motivuje ich k realizácii ochranárskych projektov," dodáva starosta obce Kamenín Jozef Grman.