Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Nitriansky kraj

Komárno investuje do mestskej dopravy, chce opraviť stanicu i zastávky

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

V najbližších mesiacoch sa bude rozhodovať o budúcnosti MHD pre nadchádzajúcich desať rokov.

Komárno 17. septembra (TASR) - Mesto Komárno sa opäť zapojí do Európskeho týždňa mobility (ETM), v piatok 22. septembra bude cestovanie mestskými autobusmi zadarmo. Ako TASR informoval Péter Szitás zo sekretariátu primátora, samospráva postupne plánuje rozvoj v oblasti mestskej hromadnej dopravy (MHD) a nebude chýbať ani cyklopochod.

V súčasnosti mesto pracuje na oprave budovy centrálnej autobusovej stanice. "Prostredníctvom ďalšej súťaže by sme chceli dať do poriadku interiér čakárne, ako aj samotnú autobusovú stanicu. V projekte figuruje aj inštalácia digitálnych panelov na jednotlivých nástupištiach či zavedenie linky elektrobusu medzi Komárnom a Komáromom. Okrem toho plánujeme vyvinutie mobilnej aplikácie, vďaka ktorej cestujúci získa kompletný prehľad presných informácií o cestovnom poriadku MHD," povedal Szitás.

Ďalej plánujú opraviť jednotlivé autobusové zastávky, pričom by pri tomto projekte samospráva chcela spolupracovať s reklamnými agentúrami. "Za prenajatie konkrétnej reklamnej plochy prevezmú na seba náklady na opravu zastávky," uviedol viceprimátor Béla Keszegh.

V najbližších mesiacoch sa bude rozhodovať o budúcnosti MHD pre nadchádzajúcich desať rokov. "Názory a postrehy obyvateľov v spojitosti s autobusovou dopravou sme sa snažili získať prostredníctvom online dotazníka, ale pripravuje sa aj komplexné vyhodnotenie a odborná štúdia, ktorá pomôže pri rozhodnutiach. Na základe toho sa koncom roka môže zrodiť nové verejné obstarávanie v spojitosti s autobusmi MHD," dodal Keszegh.

Súčasťou kampane ETM budú aj ďalšie podujatia, cyklisti a cestujúci v autobusoch sa môžu tešiť na prekvapenia. "Pod záštitou poslanca Zoltána Bujnu sa bude konať aj cyklopochod, ktorý štartuje v piatok 22. septembra o 17.00 h z Klapkovho námestia. V komárňanskom regióne sa za uplynulé roky spravilo dosť pre cyklistov a v tomto by sme chceli pokračovať. V štádiu príprav je viacero projektových dokumentácií. Vlani boli inštalované stojany pre bicykle na viac ako 20 miestach," pokračuje pracovník sekretariátu primátora.

V rámci rekonštrukcie ciest Komárna vyznačili aj cyklokoridory, aby sa podporila bezpečnosť cyklistov. "Verím, že v budúcnosti si aj v Komárne čoraz viac ľudí zvolí tento zdravší spôsob dopravy," ukončil primátor Komárna László Stubendek.