Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

V Komárne zrušili starú a zriaďujú novú základnú organizáciu SMK

József Berényi Foto: TASR/MTI

Vážna situácia vznikla v Komárne po komunálnych voľbách.

Komárno 29. januára (TASR) – V Komárne vzniká nová základná organizácia Strany maďarskej komunity (SMK.) V histórii strany, ale ani jej predchodcu - Strany maďarskej koalície, sa nikdy nestalo, že by sa rozpustila jej základná organizácia (ZO). Po komunálnych voľbách v Komárne vznikla vážna situácia. "Nielen preto, že strana nevyhrala, ale sme výrazne prehrali," povedal pre TASR predseda SMK József Berényi.

„Pritom celorepublikové výsledky boli pre nás priaznivé. Čo sa týka primátorov a starostov, sme treťou najsilnejšou stranou. To, čo sa stalo v Komárne, bol riadny debakel,“ konštatoval s tým, že spoločný kandidát SMK a Mostu-Híd prehral a vyhral László Stubendek, ktorý bol členom SMK. Podporu a priazeň strany nedostal a stal sa primátorom mesta. Dodal, že SMK mala v Komárne v prechádzajúcom volebnom období aj viac poslancov ako teraz. „Snažili sme sa nájsť také riešenie, ktoré vylepší postavenie SMK v tomto meste, aby sme sa aj v Komárne fundovane pripravovali na parlamentné voľby,“ pokračoval. Pripomenul, že v tomto meste žije významný počet maďarských voličov.

Vedenie strany sa dopracovalo k názoru, že treba reorganizovať miestnu základňu. „Najprv sme zrušili starú a zároveň robíme kroky na vytvorenie novej organizácie,“ zdôraznil Berényi. Ako uviedol, obyvatelia Komárna sa už hlásia a chcú vytvoriť nové zoskupenie. „Treba však počkať na okresný snem, ktorý bude 14. februára. Okresný snem dostal mandát od Republikovej rady SMK, aby pomohol zriadiť miestnu organizáciu. Bude to nová éra SMK v Komárne,“ podčiarkol predseda strany.

Povedal, že so Stubendekom sa zatiaľ žiadne rokovania o prípadnom návrate do strany nekonali. „Stretli sme sa na rôznych podujatiach. Okrem zdvorilostných viet sme sa o takomto kroku nerozprávali. Najprv treba dať do poriadku miestnu organizáciu, možno potom aj k tomu dôjde. Ak sa tak rozhodne, my ho privítame v našich radoch," poznamenal Berényi.

Stubendek pre TASR povedal, že si želá, aby v meste fungovala jedna silná, priebojná základná organizácia SMK, ktorá vie komunikovať s ľuďmi, ale o návrate sa nevyjadril. „Ja som dostal mandát od voličov ako nezávislý poslanec,“ podčiarkol.

Berényi sa netajil tým, že má už vedomosť aj o tom, že sú ľudia, ktorí do novej organizácie nepôjdu. „Komárňania musia však pochopiť, že počas môjho štvorročného predsedovania takýto debakel sa nikdy nestal. K tomuto ráznemu kroku sme museli pristúpiť. Kto chce pracovať pre maďarskú komunitu a pre Komárno, nájde si miesto v budúcej organizácii," uzavrel.