Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Nitriansky kraj

VIDEO: Zubry znášajú horúčavy dobre, vypijú však trojnásobne viac vody

Hektolitre vody, tieň a pokoj potrebujú zubry hrivnaté na to aby sa dokázali vyrovnať so súčasnými vysokými teplotami. Vo zvernici neďaleko obce Lovce v okrese Zlaté Moravce žije 23 jedincov tohto najväčšieho európskeho cicavca. Je medzi nimi 16 samíc, mladé samce i niekoľko mesačné mláďatá. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Pre tieto mohutné zvieratá je prirodzenejší život pri nižších teplotách, ale súčasné horúčavy stádo znáša pomerne dobre.

Lovce 13. augusta (TASR) – Hektolitre vody, tieň a pokoj potrebujú zubry hrivnaté na to, aby sa dokázali vyrovnať so súčasnými vysokými teplotami. Vo zvernici neďaleko obce Lovce v okrese Zlaté Moravce žije 23 jedincov tohto najväčšieho európskeho cicavca. Je medzi nimi 16 samíc, mladé samce i niekoľkomesačné mláďatá. Najmohutnejší zubor je približne 800-kilogramový samec Egilmes, ktorý bol pred niekoľkými rokmi privezený z Nemecka. Už onedlho sa vo zvernici začne ruja, dominantného samca však žiadne súboje nečakajú, pretože ostatné samce ešte nie sú pohlavne zrelé. „Ruja je u týchto zvierat na prelome augusta a septembra a už sa pomaly začína. Takže ani tieto vysoké teploty ju neoddialili. Príroda sa nedá oklamať,“ hovorí Eva Horniaková, ktorá sa o zubry stará.



Podľa jej slov je pre tieto mohutné zvieratá prirodzenejší život pri nižších teplotách, ale súčasné horúčavy stádo znáša pomerne dobre. „Dá sa však povedať, že zvieratá sú apatickejšie. Prakticky hneď po kŕmení sa presúvajú do tieňa a do lesov, z ktorých vychádzajú väčšinou iba v čase kŕmenia. Vo väčšej miere je potrebné dopĺňať im hlavne vodu. Bežne, za normálnych okolností, pijú dvakrát za deň, teraz je to aj šesťkrát,“ povedala Horniaková. Zubrom slúži v horúcich dňoch aj umelé jazierko, do ktorého sa raz za týždeň dolievajú dve až tri cisterny vody, v ktorej sa zvieratá ochladzujú. „Väčšinou sa do jazierka iba postavia. To im stačí. Nie sú to zvieratá, ktoré by sa kriesili striekaním vodou. To nie je pre nich prirodzené. Oni sa vyváľajú v prachu a tak sa ochladzujú. Prípadne sa skryjú do tieňa a minimálne sa pohybujú. Ich aktivita klesá a tak si vlastne udržiavajú teplotu, aby sa neprehrievali,“ vysvetlila Horniaková.

Zubry hrivnaté v Lovciach