Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Nitriansky kraj

Mesto Nitra zmení domovy s opatrovateľskou službou na bytové domy

Ilustračná foto Foto: FOTO TASR/Oliver Ondráš

Celkovo ide o 122 bytov, v ktorých dnes žije 125 seniorov.

Nitra 27. mája (TASR) – Z domov s opatrovateľskou službou (DOS) na uliciach Janka Kráľa a Bernolákova v Nitre sa stanú bytové domy. Zmenu ich statusu odsúhlasilo mestské zastupiteľstva na svojom májovom zasadnutí.

Celkovo ide o 122 bytov, v ktorých dnes žije 125 seniorov. Podľa primátora Jozefa Dvonča sa ich zmena nijako nedotkne. „V prvom rade chceme uspokojiť obyvateľov týchto bytov, pretože sme už dostali signály, že z tohto kroku majú obavu. Uisťujem ich, že v žiadnom prípade nijaký obyvateľ, ktorý je ubytovaný v týchto DOS-och, o svoje ubytovanie nepríde,“ vyhlásil Dvonč.

Byty v oboch objektoch sú prideľované aj občanom s nízkym príjmom. Ak chcú bývať v bytoch, ktoré majú štatút DOS, musia podľa platných predpisov využívať aj úkony opatrovateľskej služby, za ktoré si ale musia priplácať. Podľa prednostu mestského úradu Igora Kršiaka si však mnohí klienti za takéto služby priplácať nechcú, prípadne kvôli nízkym príjmom ani nemôžu. „A toto robí mnohým problém, pretože v súčasnosti takéto služby nepotrebujú. A keby ich náhodou aj neskôr pri vyššom stupni odkázanosti ako majú dnes potrebovali, je možné ich ubytovať v zariadení sociálnych služieb na Zobore,“ vysvetlil Dvonč.

Povinnosť využívať platené služby opatrovateľskej služby okrem toho spôsobila, že niektoré byty v súčasných DOS zostávajú voľné a nevyužité. „To znamená, že máme voľné ubytovacie kapacity, ktoré môžeme ponúknuť širšej skupine obyvateľov,“ povedal primátor. Ako zdôraznil, aj po zmene štatútu objektov DOS budú bytové domy slúžiť starším občanom. „Predpokladám, že ubytovacia komisia to bude riešiť takým spôsobom, že tu vytvoríme niečo na princípe bytového domu Senior, ktorý máme na Krčméryho ulici. Samozrejme, že tí, ktorí budú chcieť využívať služby opatrovateľskej starostlivosti, o ne neprídu. Tieto služby budú môcť využívať rovnako, ako ľudia, ktorí bývajú v rodinných domoch, alebo v panelákových bytoch,“ dodal Dvonč.