Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Najlepšie vzduchom poháňané auto skonštruovali žiaci zo Serede

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Komisia vybrala víťazov, ktorí získali ocenenie v kategóriách najrýchlejší automobil, najlepšie vyrobené vozidlo, najlepšia verbálna prezentácia, najlepšie portfólio a tiež titul majstrov.

Nitra 26. novembra (TASR) – Automobilka Jaguar Land Rover vo svojom nitrianskom závode zorganizovala v novembri prvý ročník národnej súťaže s názvom Jaguar Challenge, určenej žiakom základných žiakov. Cieľom 18 tímov z ôsmich základných škôl bolo navrhnúť, postaviť a aj spojazdniť miniatúrne vozidlá poháňané na stlačený vzduch. Pomáhali im pri tom aj odborní mentori priamo z automobilky.

Hodnotiaca komisia potom pri prezentácii výsledkov sledovala aj komunikačné zručnosti, inžinierske znalosti a tímovú prácu jednotlivých tímov. Spomedzi všetkých potom komisia vybrala víťazov, ktorí získali ocenenie v kategóriách najrýchlejší automobil, najlepšie vyrobené vozidlo, najlepšia verbálna prezentácia, najlepšie portfólio a tiež titul majstrov. "Víťazom prvého ročníka súťaže sa stali žiaci zo Základnej školy Jána Amosa Komenského v Seredi," informovali organizátori.

Súťaž sa koná ako súčasť globálneho vzdelávacieho programu spoločnosti. Jeho cieľom je podpora predmetov zameraných na vedu, technológie, inžinierstvo a matematiku. "Takýmto spôsobom vzdelávania chceme inšpirovať viac mladých ľudí, ktorí raz budú tými, čo nám pomôžu rozvíjať novú generáciu trvalo udržateľných vozidiel a technológií. Jaguar Challenge pre základné školy potvrdzuje význam a dôležitosť technických predmetov a dáva mladým ľuďom príležitosť dozvedieť sa viac o reálnom dizajne a inžinierskych procesoch," skonštatoval prevádzkový riaditeľ Jaguar Land Rover Slovensko Alexander Wortberg.