Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Nitriansky kraj

Nárast zamestnanosti v Nitre si vyžiadal zmeny v cestovnom poriadku

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Podľa radnice reaguje nový cestovný poriadok na zmeny v počte zamestnancov firiem v Nitre a tiež na významné stavebné a výrobné aktivity v priemyselnom parku.

Nitra 24. novembra (TASR) – Nárast priemyselnej výroby a rastúci počet zamestnancov si v Nitre vynútil úpravu cestovného poriadku mestskej autobusovej dopravy (MAD) a zmeny vo frekvencii i trasovaní jednotlivých spojov. Tie už na svojom novembrovom rokovaní schválilo mestské zastupiteľstvo. Počet kilometrov, ktorý autobusy MAD najazdia ročne, sa tak zvýši o viac ako 31.000 kilometrov.

Podľa radnice reaguje nový cestovný poriadok na zmeny v počte zamestnancov firiem v Nitre a tiež na významné stavebné a výrobné aktivity v priemyselnom parku. "Dochádza k vysokej preplnenosti jestvujúcich liniek a spojov hlavne v čase špičiek, čo znižuje kvalitu cestovania a tiež priamočiarosť presunu pracovníkov. Navrhované riešenia síce zvyšujú kilometrové výkony, ale súčasne predpokladajú vysokú obsadenosť navrhovaných spojov platiacimi cestujúcimi. Zlepšenie kultúrnosti cestovania navyše neodradí verejnosť od využívania MAD," informoval magistrát.

Podľa slov Vladimíra Šimka z dopravného podniku Arriva Nitra, a.s., vychádzali zmeny cestovného poriadku predovšetkým z požiadaviek zamestnávateľov. "Išlo o pripomienky spoločností z jednotlivých častí mesta, kde je potrebné zabezpečiť dopravnú obsluhu, prípadne zlepšiť dostupnosť autobusovej zastávky. Ďalšie návrhy, ktoré sa do cestovného poriadku zapracovali, prišli z výborov mestských častí," vysvetlil Šimko.

Zmeny sa budú týkať napríklad liniek 8, 18 a 22, ktoré z rôznych častí mesta premávajú do priemyselných areálov v Mlynárciach. Nový cestovný poriadok počíta aj s predĺžením spojov smerujúcich do Priemyselného parku Sever. "V čase striedania pracovných zmien dochádza k preplňovaniu existujúcich spojov. Predĺženie liniek umožní cestujúcim dochádzať do práce a späť domov bez nutnosti prestupu v centre mesta a zároveň tento krok odbremení preťažené spoje linky 12," uviedol Šimko.

Ako pripomenul, zmeny sa dotknú aj posilnenia spojov, ktorými cestujú žiaci a študenti. Zlepšiť by sa tak malo spojenie medzi Vašinovou a Gorazdovou ulicou na sídlisku Chrenová. Ďalšie linky zasa zlepšia prepojenie medzi železničnou stanicou a Strednou odbornou školou veterinárnou na Šindolke.








van vs