Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Nitriansky kraj

Nemocnica v Komárne má Certifikát pracoviska podporujúceho dojčenie

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Novorodenecké oddelenie je zriadené v rámci gynekologicko–pôrodníckeho oddelenia.

Komárno 10. júna (TASR) - Všeobecná nemocnica Komárno získala dnes Certifikát pracoviska podporujúceho dojčenie. Inštitút pre podporu dojčenia v spolupráci so Slovenskou pediatrickou spoločnosťou a Slovenským výborom pre UNICEF, udelil certifikát s názvom "Pracovisko podporujúce dojčenie" pracovníkom neonatologického oddelenia a vedúcej sestre Elvíre Bakovej. Plaketu si prevzala z rúk predsedníčky správnej rady Inštitútu pre podporu dojčenia Michaely Galkovej. Informovala o tom TASR hovorkyňa nemocnice Marta Csergeová.

Ako povedala, Certifikát pracoviska podporujúceho dojčenie udeľuje Inštitút pre podporu dojčenia vybraným pracoviskám, ktoré splnia náročné kritériá v praktických postupoch starostlivosti a podpory úspešného materstva s jeho kľúčovým faktorom - dojčením. Tento program za zameriava na celé obdobie, ktoré je považované v živote matky aj dieťaťa za jedno z najdôležitejších, a to je obdobie prirodzeného dojčenia. "Som úprimne rád, že sa nám podarilo získať tento dôležitý certifikát a zároveň ďakujem všetkým zamestnancom neonatologického oddelenia, na čele s vedúcou sestrou, M. Bakovou, ktorá má na ocenení najväčšiu zásluhu vďaka svojej aktivite a pracovnému nasadeniu," uviedol riaditeľ nemocnice Viktor Dudáš.

Podľa slov Bakovej dostane v komárňanskej nemocnici rodička hneď pri hospitalizácii všetky podstatné informácie o problematike, o dôležitosti materského mlieka, ale aj o správnej životospráve, ktorá napomôže jeho dobrému tvoreniu. Mamičky si prevezmú svoje dieťa už do hodiny od pôrodu. Laktačná poradkyňa im vysvetlí, aké je dôležité, hlavne pre prvorodičky, dojčiť.

Novorodenecké oddelenie je zriadené v rámci gynekologicko–pôrodníckeho oddelenia, ktoré zabezpečuje základnú starostlivosť o fyziologických novorodencov a o novorodencov s miernymi poruchami popôrodnej adaptácie. "Na oddelení sme zriadili systém rooming-in, ktorého základom je spôsob ošetrovania dieťaťa matkou. Výhodou tohto systému je, že dieťa je spolu s matkou a môže byť dojčené podľa svojich potrieb. Uprednostňujeme dojčenie – prirodzený a veľmi dôležitý spôsob výživy novorodenca," uzavrela vedúca sestra.