Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Nitriansky kraj

Nemocnica v Komárne získala pre novorodencov takmer 500 chobotničiek

Ilustračná snímka. Foto: TASR František Iván

Realizátorkami nápadu, ktorý pochádza pôvodne z Dánska, sú Zsófia Anna Kováč a Noémi Vajlik z Komárna, ktoré pred dvoma rokmi uháčkovali prvých 20 chobotničiek.

Komárno 30. januára (TASR) – Háčkované chobotničky spríjemňujú v komárňanskej nemocnici novorodencom ich prvé dni na tomto svete. Počas realizácie projektu Octoper získala nemocnica zhruba 500 chobotničiek od darcov z rôznych kútov Slovenska i Maďarska. „Len počas tohto mesiaca pribudlo v pôrodnici 136 nových chobotničiek,“ uviedla vedúca sestra z novorodeneckého oddelenia Nemocnice Komárno Elvíra Baková.

Realizátorkami nápadu, ktorý pochádza pôvodne z Dánska, sú Zsófia Anna Kováč a Noémi Vajlik z Komárna, ktoré pred dvoma rokmi uháčkovali prvých 20 chobotničiek. Kampaň bude pokračovať aj v tomto roku. "Každý, kto chce pomôcť, môže nielen háčkovať, ale napríklad prispieť darovaním priadzí, usporiadaním workshopov či angažovaním sa na celom projekte,“ povedala Vajlik. Súčasťou kampane je aj akcia spoločného háčkovania, kde ľudia majú možnosť naučiť sa háčkovať chobotničky na základe oficiálneho medzinárodného vzoru a pripojiť sa tak k tímu darcov.

Podľa zistení vedcov v Dánsku chobotničky pomáhajú novorodencom, aby sa cítili bezpečnejšie. Predčasne narodené deti, ktoré objímajú chobotnice v inkubátore, majú pravidelný tep, lepšie dýchajú a majú vyššiu hladinu kyslíka v krvi. Chápadlá chobotničiek zrejme pripomínajú deťom pupočnú šnúru a mäkká pletenina maternicu matky, uviedla Baková.

Vlani sa v Nemocnici Komárno narodilo 930 detí, čo je o 31 detí viac ako v predchádzajúcom roku. Prevažujú dievčatá, ktorých prišlo na svet 472. V ôsmich prípadoch si rodičia domov odnášali dvojičky.