Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Nitriansky kraj

V Nitre predstavili stredoškolákom 18 slovenských vysokých škôl

Ilustračné foto Foto: Teraz.sk

Projekt Alma Mater 2024 je financovaný z Plánu obnovy a odolnosti.

Nitra 26. marca (TASR) - Priestor na prepojenie študentov stredných škôl so slovenskými vysokými školami ponúkol projekt Alma Mater 2024. S ponukou 18 vysokých škôl zo Slovenska sa v utorok v Nitre oboznámilo zhruba 600 stredoškolákov z celého kraja, informoval Tomáš Kostelník z Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR, ktoré je organizátorom miniveľtrhu.

Cieľom podujatia je pomôcť žiakom s výberom vysokej školy, prispieť k zníženiu odlivu mozgov zo Slovenska, zvýšiť povedomie o vysokých školách a predstaviť študijnú schému Študuj doma, Slovensko ťa odmení. V rámci nej môžu budúcoroční prváci získať štipendium 9000 eur, v niektorých prípadoch až 16.500 eur, skonštatoval Kostelník.

Projekt Alma Mater 2024 je financovaný z Plánu obnovy a odolnosti. Vystavujúce vysoké školy oceňujú, že všetky náklady spojené s ich účasťou na miniveľtrhu hradí ministerstvo. Podujatie v Nitre bolo štvrté zo série ôsmich podujatí vo všetkých krajoch Slovenska. V apríli sa budú vysoké školy prezentovať v Žiline, Prešove, Košiciach a Bratislave.

Jednou z vysokých škôl, ktoré sa na miniveľtrhu v Nitre predstavili, bola domáca Univerzita Konštantína Filozofa. Podľa slov jej zástupkyne Kataríny Ďurišovej sa stredoškoláci zaujímali najmä o štúdium na Filozofickej fakulte a štúdium jazykov. Informovali sa však aj o možnostiach štúdia elementárnej pedagogiky, psychológie, informatiky a aplikovanej informatiky či jednoodborovej biológie. "Veľký záujem na trhu práce je o učiteľov matematiky a fyziky. Na rozdiel od minulosti sa objavili aj záujemcovia o tento študijný odbor. Nie je ich veľa, no sú," povedala Ďurišová.