Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Nitra chce získať dotáciu na obnovu verejného osvetlenia

Ilustračné foto Foto: TASR/Eduard Fašung

V prípade, že mesto bude so svojou žiadosťou úspešné, nenávratný finančný príspevok pokryje 95 percent nákladov určených na svetelnú štúdiu i samotnú výmenu žiaroviek.

Nitra 10. augusta (TASR) – Nitrianska radnica sa bude uchádzať o nenávratný finančný príspevok určený na obnovu verejného osvetlenia miest a obcí. Výzvu vyhlásilo Ministerstvo hospodárstva SR. Poskytnuté dotácie majú slúžiť na zlepšenie technického stavu verejného osvetlenia a na dosiahnutie úspor energie. V prípade, že bude žiadosť mesta úspešná, plánuje magistrát vymeniť súčasné svietidlá a svetelné zdroje za LED žiarovky vo viacerých lokalitách v Nitre.

Podľa materiálu, o ktorom na svojom augustovom zasadnutí rokovali mestskí poslanci, by sa malo vymeniť viac ako 800 svietidiel a svetelných zdrojov. „Aktuálne sa spracováva svetelná štúdia, ktorá by mala presne zhodnotiť a zmerať súčasnú svietivosť v jednotlivých lokalitách. Z jej výsledkov bude následne možné vypočítať aj celkovú úsporu energie a pripraviť podklady pre verejné obstarávanie,“ uvádza sa v materiáli.

V prípade, že mesto bude so svojou žiadosťou úspešné, nenávratný finančný príspevok pokryje 95 percent nákladov určených na svetelnú štúdiu i samotnú výmenu žiaroviek. Zvyšnými piatimi percentami sa na financovaní projektu bude podieľať mesto. Celková výška nákladov bude presahovať sumu 600.000 eur. Podľa odboru komunálnych činností a životného prostredia však konečná výška nákladov bude stanovená až na základe výsledkov verejného obstarávania.