Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Nitriansky kraj

Nitra: Fakultná nemocnica zastavuje operácie,ktoré nie sú nevyhnutné

Vedci zo Slovenskej akadémie vied (SAV) sa intenzívne pripravujú na testovanie vzoriek na prítomnosť nového koronavírusu. Virologický ústav Biomedicínskeho centra SAV sa ponúkol, že v tejto mimoriadnej situácii presmeruje časť svojich vedeckých pracovníkov a prístrojového vybavenia, ktoré využíva vo výskume, pre potreby navýšenia testovacej kapacity na Úrade verejného zdravotníctva SR. Na snímke vedúca oddelenia nádorovej biológie Virologického ústavu Biomedicínskeho centra SAV Eliška Švastová pri práci v laminarnom sterilnom boxe s bunkami. Foto: TASR - Michal Svítok

Zároveň pacientom odporučila, aby v rámci možností využívali elektronické predpisovanie liekov.

Nitra 13. marca (TASR) – Fakultná nemocnica v Nitre od pondelka 16. marca zastavuje všetky elektívne hospitalizácie a operácie okrem onkologických a akútnych pacientov a život ohrozujúcich stavov a pôrodov. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Tatiana Timková. Ako pripomenula, deje sa tak z dôvodu potreby zabezpečiť voľné lôžkové a personálne kapacity pre prípad zhoršenia epidemiologickej situácie v regióne.

Nemocnica zároveň odporučila pacientom a verejnosti maximálne redukovať návštevu ambulancií. „Vo Fakultnej nemocnici Nitra sú aj naďalej v plnej prevádzke oddelenie urgentnej medicíny a všetky ambulancie ústavnej pohotovostnej služby. Prijaté opatrenia priamo súvisia s aktuálnou epidemiologickou situáciou a ochorením COVID-19. Je v záujme ochrany zdravia pacientov, personálu nemocnice a ostatného obyvateľstva, aby ich s plnou vážnosťou rešpektovali a dodržiavali,“ zdôraznila Timková.

Zároveň pacientom odporučila, aby v rámci možností využívali elektronické predpisovanie liekov. „Okrem toho je dôležité uvádzať vždy pravdivé a úplné informácie o zdravotnom stave, cestovateľskej anamnéze a ostatných sociálnych kontaktoch, aby sa predišlo šíreniu akéhokoľvek nákazlivého ochorenia a ohrozeniu ostatných navôkol vrátane ošetrujúceho personálu. V prípade respiračného ochorenia spojeného s teplotou, kašľom, dýchavičnosťou, slabosťou či únavou žiadame pacientov, aby nechodili do Fakultnej nemocnice Nitra. Je potrebné telefonicky kontaktovať svojho lekára a Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nitre,“ dodala Timková.