Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Nitriansky kraj

Noví poslanci Nitry musia nájsť peniaze na zimnú údržbu chodníkov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Zmenu do zimnej údržby vniesla tohtoročná novela zákona o pozemných komunikáciách, podľa ktorej sa o schodnosť chodníkov nemusia starať majitelia priľahlých nehnuteľností, ale mestá a obce.

Nitra 25. novembra (TASR) – Mesto Nitra má na posýpanie a údržbu ciest počas nadchádzajúcej zimy pripravených 300 ton soli a 500 ton drviny. Okrem toho má k dispozícii 45 kontajnerov s posypovou zmesou. Mesto bude počas zimného obdobia využívať na udržiavanie zjazdnosti ciest 16 áut a rôznych mechanizmov určených na posyp, odhŕňanie a odvoz snehu. Ako informoval magistrát, pre kontrolu stavu zjazdnosti vozoviek už bol vytvorený sedemčlenný tím zložený z dispečera a šiestich vodičov.

Ak napadne veľké množstvo snehu, bude kalamita, mesto je pripravené objednať si dodatočné práce u ďalších štyroch zmluvných partnerov. "V prípade havarijného stavu budú objednané práce u ďalších siedmich dodávateľov, ktorí budú zaradení do druhého poradia výkonov," informoval magistrát. Počas zimy budú k dispozícii aj čaty pracovníkov, ktorí budú ručne čistiť zastávky mestskej autobusovej dopravy, mosty, schody a pod.

Významnú zmenu do zimnej údržby vniesla tohtoročná novela zákona o pozemných komunikáciách, podľa ktorej sa o schodnosť chodníkov nemusia starať majitelia a správcovia priľahlých nehnuteľností, ale mestá a obce. Podľa dosluhujúceho primátora Jozefa Dvonča to bude pre mesto znamenať vyššiu finančnú záťaž. Mestskí poslanci na zmenu legislatívy zareagovali tým, že v rozpočte na rok 2019 vyčlenili na údržbu chodníkov 250.000 eur.

Podľa Dvonča však táto suma nebude stačiť. "Keby sme chceli robiť zimnú údržbu na všetkých chodníkoch v meste Nitra a nevyriešilo by sa to formou práce dobrovoľníkov alebo tým, že občania budú naďalej odpratávať sneh za nejakú odmenu po skončení zimnej sezóny, tak si myslím, že 250.000 eur je na to málo. Pretože suma vykalkulovaná na zimnú údržbu chodníkov je 700.000 eur. Čiže je dobre, že tu bola snaha, ale komplexne tento problém nie je vyriešený. To znamená, že sa tým bude musieť zaoberať nové zastupiteľstvo," dodal Dvonč.